El passat dijous 14 de novembre de 2024, Kalypso Nicolaïdis – Chair en Global Affairs a la School of Transnational Governance , European University Institute (EUI) i Catedràtica emèrita de la Universitat d’Oxford conjuntament amb Mariam Martínez Bascuñán – Professora de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Madrid, i actual membre del comite editorial i exdirectora d’Opinió del diari El País (2018-2020) van dur a terme el segon diàleg del Cicle “Cohesió social i democràcia: gestionant la incertesa” amb el diàleg “La gestió de la incertesa democràtica: com recuperar la confiança”. El cicle es du a terme al Palau Macaya de Barcelona amb la inestimable col.laboració de l’intèrpret Jon de Errazti.
Nicolaïdis i Martínez Bascuñán van entrar a valorar la victòria de Trump i com el comportament dels electors ens ha de fer veure els perills de les autocràcies però a la vegada vetllar pel respecte de tots els votants i la redistribució de la dignitat dels mateixos. Entraren a analitzar quèsignifica la incertesa democràtic ai els perills però també la bellesa d’aquesta incertesa.
En el nostre context, van entrar a analitzar la crisi moral que està patint Occident, del paper d’Europa als ulls del món, i van analitzar com l’impuls autoritari i d’extrema dreta a Europa és un símptoma d’elements més profunds i la possible “causa” de futurs complicats. Des d’aquest punt van entrar a analitzar quin paper (en l’impuls autoritari) tenen els elements identitaris, la crisi del patriarcat, la tensió entre humanisme vs. IA, tensió de l’empatia vs. narcisisme dels grups identitats tancats i autoreferencials. que tenen a veure també amb el paper dels mitjans de comunicació tradicionals i com aquests estan perdent peu per arribar a grans masses de gent que es mou només en les xarxes socials.
Van avançar algunes idees sobre quines transformacions democràtiques són necessàries en el context del 2025 plantejant de passar d’una política europea a una política planetària en elements multilaterals però a la vegada advocant (Nocolaïdis) per una radical descentralitzacio de les decisions polítiques tant com sigui possibles.
Finalment van entrar a valorar com podem recuperar la confiança dels ciutadans en el col·lectiu, des de la comunitat fins als seus propis governs i institucions transnacionals.
Per acabar, el president de la Fundació Ernest Lluch, Ferriol Sòria, va traslladar les preguntes del públic fetes per escrit.
Recupera el VIDEO de la sessió AQUÍ:
Coorganitza:
Observatori Social de la Fundació “la Caixa”
Amb el Suport de: