CERCAR Notícies

La controvertida figura de Vilana Perlas explicada per Joaquim Albareda

Ponència en motiu de la commemoració del tricentenari (1714-2014) a la ciutat de Barcelona

Compartir

5 de maig de 2014

Descarrega

Galeria

Descarrega

Ramon Vilana Perlas, personatge important i cabdal de l’austriacisme, així com fosc i de difícil catalogació, va ser el protagonista de la ponència que va pronunciar el professor Joaquim Albareda, ahir al Pati Llimona de Barcelona. Ubicats en ple barri Gòtic i en el mateix carrer (Regomir) en el que havia viscut en casa noble aquest notari singular, Albareda va aprofundir en els clarobscurs d’una persona i la seva època i va posar l’accent en el conflicte successori i la dissort catalana. A través de l’estudi de material historiogràfic -entre el qual trobem les aportacions d’Ernest Lluch al respecte- i epistolar, Albareda, va transmetre al públic assistent la dificultat de Vilana en debatre’s entorn del  “difícil equilibri de sevir al rei i a la pàtria”.

La conferència impartida pel Catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra, el professor Joaquim Albareda, va comptar per a l’ocasió amb la presència del comissari del Tricentenari a Barcelona, l’historiador Toni Soler qui va obrir l’acte a mode de presentació, després d’un breu parlament de benvinguda del vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, Enric Lluch.

Aquesta activitat s’inclou dins del programa d’actes de commemoració del Tricentenari (1714-2014) a la ciutat de Barcelona i esdevé un acte de record a Ernest Lluch, al singularitzar-se la present ponència en un dels personatges cabdals de la Catalunya dels Àustries, el notari Ramon Vilana Perlas, que havia sigut tema d’estudi del polític i economista, Ernest Lluch.