La tecnologia en si mateixa no genera desigualtat, però sí la bretxa existent en la capacitat dels usuaris per utilitzar-la eficientment. Amb aquesta frase es condensa bona part del contingut del diàleg que varen mantenir dimarts passat a València, Jorge Barrero, director general de la Fundació Cotec; i Helena Herrero, president i consellera delegada d’HP Espanya. Els dos dialoguistes varen parlar sobre la desigualtat de la societat digital i tots dos van coincidir en què les noves tecnologies són una oportunitat per al creixement econòmic d’un país. No obstant això, van destacar el risc d’augment de la desigualtat que pot implicar el desenvolupament tecnològic si no va unit a una preparació a les competències necessàries per poder-les emprar de forma eficient en tots els avenços que introdueix la transformació digital.
Jorge Barrero va destacar el paper que han d’exercir les polítiques públiques per aconseguir que la tecnologia arribi a tots els usuaris i evitar, d’aquesta manera, que el progrés acabi conduint a la desigualtat. Per la seva banda, Helena Herrero va insistir en la necessitat de potenciar la formació per adquirir competències tecnològiques, no només al llarg del cicle educatiu, sinó també en el si de les empreses a través de la formació dels treballadors. En aquest sentit, ha recordat que actualment coincideix l’existència d’una xifra alarmant de persones desocupades amb una elevada demanda de professionals per a llocs qualificats que no es pot cobrir.
La presidenta d’HP per a Espanya i Portugal va animar a l’administració, empreses i universitats a treballar juntes per aquest objectiu comú de formar en tecnologia a tota la societat però també en habilitats socials o competències soft (treball en equip, empatia, judici crític, … ) que són les que van a permetre sobreviure en un entorn contínuament canviant per “aprendre a aprendre permanentment”. A més, va recalcar la necessitat d’aplicar l’ètica i els valors a l’ús que se li doni a aquesta tecnologia en la nova societat digital.
El cicle, organitzat per la Fundació Ernest Lluch i l’Ivie i que es prolongarà fins al pròxim 22 de novembre, busca posar sobre la taula algun dels problemes derivats de l’augment de la desigualtat en la societat digital. Deu experts de reconeguda trajectòria conversaran sobre desigualtat de gènere, reptes del mercat de treball o els dubtes sorgits sobre el projecte europeu comú.
*Info elaborada a partir de la nota a la web de l’IVIE