La Facultat d’Economia de la Universitat de València va homenatjar a Ernest Lluch, en el desé aniversari del seu assassinat. Antón Costas, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona, fou l’encarregat de pronunciar la primera lliçó magistral Ernest Lluch. Després de l’acte, es va inaugurar al vestíbul de la facultat l’exposició Ernest Lluch: el valor de la raó, que mostra un perfil de la personalitat, la trajectòria acadèmica, política i mediàtica de Lluch. Posteriorment es va realitzar un oferiment de flors fresques en la ceràmica a Ernest Lluch ubicada a la façana de la facultat que dóna al carrer que porta el nom de Lluch. L’acte dotat d’una gran emoció va estat acompanyat per un violoncel·lista. Les paraules pronunciades per Vicent Soler durant l’acte les poden llegir aquí.
Durant l’acte, el rector Esteban Morcillo va destacar l’empremta que va deixar a la ciutat de València i a l’economia valenciana. El rector va recordar que Lluch fou “una persona que no passava pels llocs sinó que deixava que les persones passaren per ell”, i va apuntar que fou un “intel·lectual compromès, crític, un dissident s’ha dit fins i tot, algú molt volgut per la societat”. A l’acte hi varen assistir un gran nombre de representants de la política valenciana com és el cas del secretari general del PSPV, Jorge AlarteRicardo Peralta Carme AlborchJoan Calabuig, entre altres; així com múltiples personalitats dels àmbits cultural i universitari. També hi foren presents el periodista J.J. Pérez Benlloch i la degana de la facultat, Trinidad Casasús, qui va recordar a Lluch com “un dels membres d’aquest claustre de professors”, en referència al centre que dirigeix. “Lluch fou, a més de polític, un universitari, professor i investigador amb una vocació autèntica”. Per a la degana, la Facultat d’Economia és el lloc adient perquè la Universitat el recorde, “aquesta universitat va ser seua durant un període de la seua vida i ací va deixar una gran empremta, i un gran nombre de deixebles”. Casasús ha apuntat com una característica de Lluch la defensa “del capital humà com a base de tota transformació”. Vicent Soler, president de la secció valenciana de la Fundació Ernest Lluch i catedràtic d’Estructura Econòmica de la Universitat de València, ha recordat com “fa deu anys la intolerància política va acabar amb Ernest Lluch, però no van aconseguir acabar amb el seu pensament. 10 anys després estem dient-los que el seu testimoni segueix ben viu”.
Pots llegir la crònica sencera, clicant aquí, així com llegir l’article que la revista Noudise ha dedicat a Ernest Lluch. D’altra banda, també pots veure els vídeos corresponents a:
Signatura conveniUniversitat de València – Fundació Ernest Lluch