La Fundació Ernest Lluch i l’Ivie han iniciat avui, a València, el Cicle 5 Diàlegs sobre Desigualtats i Democràcia, una activitat que es perllongarà fins el proper 22 de novembre i que busca posar sobre la taula algun dels problemes derivats de l’augment de la desigualtat en la societat actual. Deu experts de reconeguda trajectòria conversaran sobre desigualtat de gènere, desigualtat de la societat digital, reptes del mercat de treball o els dubtes sorgits sobre el projecte europeu comú.
Amb aquest cicle, les dues entitats uneixen esforços per analitzar les relacions entre democràcia i desigualtat en un context econòmic cada vegada més globalitzat però incapaç d’aconseguir el progrés comú. Els 5 diàlegs previstos tindran lloc a la Fundació Universitat-Empresa, a València, i estan oberts a totes aquelles persones interessades a compartir una reflexió en profunditat sobre les relacions entre desigualtat i democràcia.
El primer dels diàlegs programats es va celebrar ahir, dimarts 25 de setembre a les set de la tarda , amb un auditori ple de gom a gom per a escoltar les acreditades veus d’Antón Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona i president de la Fundació Cercle d’Economia; i José Fernández Albertos, investigador de l’Institut de Polítiques i Béns Públics del CSIC. Els dos han conversat sobre la creixent desigualtat social i l’empobriment de la població i han posat en qüestió, no només els conceptes de classe mitjana i ascensor social, sinó el propi paper de l’Estat en matèria redistributiva i dels partits polítics per fer-la efectiva.
El públic assistent ha pogut participar activament en el debat plantejant les seves pròpies preguntes que s’han llegit a la sala i a les que els ponents han donat resposta. Pots accedir al vídeo d’aquest primer diàleg seguint els següents enllaços: Web IVIE / Videoteca IVIE / Youtube IVIE
Després d’aquest primer diàleg, el cicle proposa quatre jornades en què es plantejaran els següents temes
¿ÉS MÉS IGUALITÀRIA LA SOCIETAT DIGITAL?
3 d’octubre 19.00h
Jorge Barrero – Director Fundación COTEC
Helena Herrero – Presidenta i Consellera Delegada d’HP per a Espanya i Portugal
LA DESIGUALTAT EN PERSPECTIVA DE GÈNERE
29 d’octubre – 19.00h
Cristina Gallach. Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Secretària general adjunta per a la Comunicació i Informació Pública de l’ONU (2014-2018).
Lina Gálvez – Catedràtica d’Història i Institucions Econòmiques de la Universidad Pablo de Olavide, de Sevilla. Consellera de Coneixement, Recerca i Universitat de la Junta de Andalucía.
ELS REPTES DEL MERCAT DE TREBALL: DESIGUALTAT LABORAL I POBRESA
14 de novembre -19.00h
Sara de la Rica. Catedràtica d’Economia, Universitat del País Basc, Investigadora Associada a FEDEA i impulsora de ISEAK.
Aitor Lacuesta – Cap de la divisió d’anàlisi estructural al Banc d’Espanya
L’EUROPA PERPLEXA: DEMOCRÀCIA IMPERFECTA I MODEL SOCIAL EUROPEU, A REVISIÓ
22 de novembre – 19.00h
Joaquín Almunia. President del Think-Tank CEPS (Centre for European Political Science) Professor visitant de l’European Institute de la LSE i la Paris School of International Affairs (PSIA). Vicepresident i Comissari Europeu de Competència (2010-14) i d’Afers Econòmics i Monetaris (2004-10).
Daniel Innerarity. Catedràtic de Filosofia política i social, investigador “Ikerbasque” a la Universitat del País Basc i director del seu Institut de Governança. Professor convidat a l’Institut Europeu de Florència.
Organitzadors:
Ivie (creat el 1990) és un centre dedicat al desenvolupament i foment de la investigació econòmica i al seu projecció en l’àmbit nacional i internacional.
Per assolir aquests objectius: realitza i difon treballs d’investigació que responen a necessitats específiques, crea bancs de dades que milloren la informació econòmica, accessible per a la comunitat científica, els agents públics i la societat en el seu conjunto, promou la formació de personal investigador especialitzat i assegura la continuïtat de línies d’investigació econòmica d’interès general, contribueix a establir connexions entre el treball de recerca i les decisions dels agents econòmic, ofereix informació i assistència tècnica sobre temes econòmics a les institucions i empreses públiques o privades que ho demanen, impulsa el desenvolupament de xarxes de col·laboració amb institucions científiques, nacionals i estrangeres i com en aquests diàlegs, fomenta l’organització de congressos i reunions científiques i d’especialistes d’interès per a la Societat.
www.ivie.es
La raó de ser de la Fundació Ernest Lluch (creada el 2002) té el seu origen en la vida i obra d’Ernest Lluch i Martín, personalitat apreciada que va deixar, per la seva vàlua i compromís cívic, una petjada profunda en el camp del pensament, l’economia, la política i la cultura catalana i espanyola. La Fundació projecta a futur les inquietuds d’Ernest Lluch, amb la voluntat que la seva figura no sigui un final sinó un inici generador de saber i reflexió per a la ciutadania. És en aquest sentit que, després d’un primer període constituent la Fundació Ernest Lluch centra la seva acció en el foment del diàleg Catalunya-Espanya-Europa per a una millora de la qualitat de la democràcia i la cohesió social a les nostres societats. El diàleg és un concepte que s’associa al llegat humanista d’Ernest Lluch, alhora que esdevé un valor indispensable per a l’enteniment entre persones i pobles. D’aquesta reflexió la Fundació preveu contribuir al dinamisme del país a partir de l’anàlisi, la investigació i la difusió dels mateixos i en els camps esmentats, i amb un format propi com el dels presents diàlegs, en què la forma, com el fons, és també una imatge a transmetre a la ciutadania.
www.fundacioernestlluch.org