L’obra del polític liberal asturià i un dels economistes més distingits del seu temps, Álvaro Flórez Estrada (1766-1853), no perd actualitat. El catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat de València i autor de l’estudi preliminar i de l’edició del “Curso de economía política “, Salvador Almenar, així ho va dir ahir a Oviedo. «Tenia una gran obsessió pel deute públic i considerava que podia arribar a ser l’origen de la pèrdua de la llibertat. També deia que els tenidors de deute eren especuladors i poc productius », va dir Salvador Almenar.
El catedràtic valencià va participar d’aquest acte junt amb el conseller d’Economia i Hisenda del Principat, Jaime Rabanal, el rector de la Universitat d’Oviedo, Vicente Gotor, el degà de la Facultat d’Econòmiques, Manuel González Díaz, el vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, Enric Lluch i els alcaldes de Somiedo i Noreña, les localitats on va néixer i va morir l’il.lustrat. Aquest acte que es va celebrar el 2 de març a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat d’Oviedo es va centrar en la presentació de la nova edició de ‘Curso de Economía Política’ de Flórez Estrada, reeditat a cura de Salvador Almenar i que inclou una introducció d’Ernest Lluch. A més de ser una «obra mestra de la literatura econòmica espanyola» i «un llibre de gran alçada intel·lectual», l’acte d’ahir va servir també per deixar constància que l’intel.lectual asturià, Flórez Estrada, continua sent un desconegut entre el gran públic. «Un acte com aquest a Nova York, amb un pare de la pàtria com a protagonista, seria un autèntic esdeveniment. Europa és diferent i Espanya, completament diferent », va assenyalar Almenar.
Jaime Rabanal va dir en la seva intervenció que el pensament de Flórez Estrada «és profundament actual i convé tornar a moltes de les seves idees», mentre que el degà de la Facultat d’Econòmiques, Manuel González, va incidir en la importància que té aquesta obra de «refrescar el nostre pensament sobre un clàssic econòmic ». L’alcalde de Somiedo, Belarmino Fernández, va reivindicar el funcionament del centre de recerca sobre Flórez Estrada i el de Noreña, César Movilla, va recordar els últims dies de la vida de l’economista asturià en el Palacio de Miraflores.
Se n’ha fet ressò a: