CERCAR Notícies

La unió bancària i les polítiques europees postcrisi des de diferents angles

Jordi Gual i Emilio Ontiveros van protagonitzar el sisè diàleg celebrat dimarts passat, 3 de novembre

Compartir

5 de novembre de 2015

Descarrega

Galeria

Descarrega

La unió monetària i la constitució de la zona euro van significar un canvi de paradigma en les polítiques econòmiques i monetàries dels estats. Més d’una dècada després s’observen importants disfuncions i alguns encerts, però sobresurt la inexistència d’una unió fiscal europea. Un fet que s’ha posat de relleu amb l’augment de les dificultats financeres de molts dels seus estats membres després de la crisi econòmica del 2008. Amb el cas grec sobre de la taula, amb la tutela explicita del que va ser la Troica, quins passos són els següents per a la unió bancària, la unió fiscal i la unió econòmica, superant el deficient disseny inicial de la Unió Econòmica i Monetària?



El diàleg celebrat dimarts passat 3 de novembre al CaixaForum Barcelona  va ser un marc idoni per preguntar-nos si la gestió de la crisi del deute s’ha encarrilat correctament i quins paralel·lismes, greuges, diferències o similituds hi ha hagut entre la gestió europea de la crisi i l’americana. Un plantejament inicial que va planar al llarg d’una hora llarga de diàleg intens, picat, amb interpel·lacions i discrepàncies, a la vegada que van propiciar unes intervencions expertes, concises i còmplices, entre dos companys de professió: Emilio Ontiveros, president de Analistas Financieros Internacionales (AFI) i catedràtic d’Economia de l’Empresa a la Universidad Autónoma de Madrid i  Jordi Gual,  professor d’Economia d’IESE Business School i director Executiu de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank.





Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:



Dimarts 10 de novembre – Auditori CaixaForum BCN

D 7 – Efectes del tractat de Comerç entre la UE i els EUA (TTIP). La relació comercial entre Europa i el món.

*Vídeo introductori específic per a l’acte de la Sra. Cecilia Mällstrom, Comissària de Comerç de la Comissió Europea

  • Joan Tugores. Catedràtic d’Economia i exrector de la Universitat de Barcelona.
  • Federico Steinberg. Investigador principal d’economia internacional del Real Instituto Elcano i professor d’Anàlisi Econòmica de la Universidad Autónoma de Madrid.




Dimarts 17 de novembre – Auditori CaixaForum BCN

D8 – El Futur de l’educació i el treball a Europa: gestió del talent en l’economia global

  • Sara de la Rica. Catedràtica d’Economia de la Universidad del País Vasco. Directora de la Càtedra FEDEA "Fuentes Quintana" de Investigación del Banco de España-FEDEA.
  • Josep Joan Moreso. President de l’Agència de Qualitat Universitària i rector de la Universitat Pompeu Fabra (2005-2013).