CERCAR Notícies

La vigilància del capitalisme digital al descobert, de la mà d’Evgeny Morozov i Renata Ávila

Quart diàleg del cicle 'Democràcies sota control' al Palau Macaya de Barcelona

Compartir

19 d'octubre de 2018

Descarrega

Galeria

Descarrega

Amb el diàleg Vigilància del capitalisme digital celebrat al Palau Macaya de Barcelona el dijous 18 d’octubre de 2018 es va prosseguir amb el cicle anual de Diàlegs que promou la Fundació Ernest Lluch amb el suport de l’Obra Social ‘la Caixa’ -enguany dins del marc de la biennal del pensament de l’Ajuntament de Barcelona- per reflexionar sobre ‘Democràcies sota control’.

Aquest quart diàleg comptava amb la presència de dues persones expertes en  l’analisi i l’activisme vinculat a l’empoderament ciutadà en l’era del capitalisme digital, com són l’nvestigador expert en les implicacions socials i polítiques de la tecnologia Evgeny Morozov,  i l’advocada i directora executiva de la Fundación Ciudadana Inteligente, Renata Ávila. Bielorús resident a Barcelona, el primer, i guatemalteca que viu a Xile, la segona, van protagonitzar un diàleg còmplice, àgil i ric en exemples, a través dels quals el públic assistent va poder fer-se una idea prou precisa de la naturalesa i evolució de l’impacte social, polític i econòmic del món digital i global. Un impacte a diferents nivells. D’entrada a les propies persones, sotmeses a un evident canvi d’hàbits i descoberta de noves vulnerabilitats relacionades amb l’impacte massiu de dades, de la immediatesa i dels pocs filtres amb les que les rebem i proporcionem. En aquest sentit, Morozov va iniciar el diàleg amb una precisa desripció de com s’havia dut a terme la revoluci´digital i de quina manera el model iniciat a Sillicon Valley i als EUA s’ha acabat imposant a tot occident, de manera acrítica i gràcil, al començament, i amb més zel i precaució en l’actualitat, moment en el que la geopolítica i l’economia que mou el negoci digital dibuixen un món dominat per dos models: el xinès i el nodamericà. D’aquest fenomen d’hegemonia digital, en el Rússia comença a agafar perfil propi i Europa, s’espera que en part, també ho faci aviat, Renata Ávila ho parafraseja amb el fenomen de la colonització, per tal d’argumentar que el qu s’ha viscut fins ara és un fenomen de colonització digital. En aquest punt Morozov insisteix en la dimensió econòmica del fenòmen, ja que els beneficis ingents es concentren en poques mans, poques empreses de dimensions gegantines (més potents que molts estats-naió) i pocs paisos en els que hi ha un retorn social positiu. Per aquest motiu, ambdós dialoguistes coincidien en la necessitat sinó urgència d’intervenir-hi, com a individus, comunitats, municipis i governs, doncs el repte passa per reorientar la lògica vigent d’un capitalisme digital desvinculat dels drets i interessos ciutadans, a nous patrons, més contributius i menys extractius.

El proper diàleg tindrà lloc el dijous 8 de novembre  de 2018 a les 18:30h al Palau Macaya Barcelona i versarà sobre El control TIC de la participació democràtica i el comportament electoral del votant i comptarà amb la participació d’Antoni Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació i consultor polític i Rafael Rubio, titular del Departament de Dret Constitucional i director del grup de recerca sobre participació i noves tecnologiess (i+dem) a la Universidad Complutense de Madrid.