CERCAR Notícies

L’abast d’un món desigual a debat, en el quart diàleg protagonitzat per J. Fernández Albertos i Joan M. Esteban

Ahir, dimarts 20 d'octubre es va celebrar el diàleg sobre Distribució de la riquesa i cohesió social. Predistribució vs redistribució.

Compartir

21 d'octubre de 2015

Descarrega

Galeria

Descarrega

El quart diàleg del cicle d’enguany dedicat als reptes econòmics i socials d’Europa tenia per títol ‘Distribució de la riquesa i cohesió social. Predistribució vs redistribució’ i el van protagonitzar l’investigador a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (CSIC) i a la Barcelona GSE i membre del Comitè Executiu de la International Economic Association, Joan Maria Esteban i l’nvestigador permanent a l’Instituto de Políticas y Bienes Públicos del CSIC, José Fernández Albertos.

Un diàleg fluid entre acadèmics i investigadors que des de l’economia i la ciència política van teixir un relat que convidava a la reflexió, ja que un dels reptes importants per a les societats desenvolupades actuals és el d’aportar propostes efectives per aturar l’augment de les desigualtats que patim de fa dècades. La intervencó inicial de Joan Maria Esteban ja ens alertava de la presa de consciència de les èlits sobre el món desigual en el que vivim, el qual tendeix al conflicte per bé que paradoxalment el gruix de la ciutadania no ho percep ben bé en aquests paràmetres. Un fet paradoxal perfectament exposat per Fernández Albertos quan va reblar que davant de situacions com l’actual on no hi ha una pressió ciutadana i política forta per l’aplicació de polítiques redistributives contundents, es constata el conservadorisme social i la preferència de bona part de la població en preservar el que es té i evitar anar a pitjor.I és que la cohesió social obtinguda després de progressius avanços en formació i acomodament de les capes mitjanes europees, des de finals del segle XIX fins als anys 70 del S.XX, s’ha revertit de tal manera que la creixent desigualtat social i un major empobriment de la població ha posat en qüestió, no només els conceptes de classe mitjana i ascensor social, sinó el propi paper de l’Estat en matèria redistributiva. A menys benestar social més possibilitat de conflicte social i més expectatives sovint no satisfetes amb el paper redistributiu de l’Estat. I això en un context de crisi amb més zel dels ciutadans respecte la despesa pública i amb més dificultats recaptatòries per part de l’estat, així com més dificultats per anticipar-se a les problemàtiques que planteja el lliure mercat en societats postindustrials. Davant d’aquesta disjuntiva els  dialoguistes  van convenir en la necesitat de buscar estratègies complementàries a les polítiques redistributives habituals.

El proper diàleg serà:

Diàleg 5: dimarts 27 d’octubre

El rol polític-econòmic d’Europa al món.

  • Joaquín Almunia – Professor Visitant de la London School of Economics. Ex-Ministre (1982-1991) i Ex-Comisari Europeu (2004-2014).
  • Andreu Missé – Director de la revista Alternativas Economicas. Ex corresponsal de El País a Brussel·les.