A dos quarts de set de la tarda va començar el primer dels diàlegs d’enguany del cicle de reflexió i pensament "Un món en combustió" i que per a l’ocasió comptava amb la intervenció de dues figures clau en la prospectiva i anàlisi de les societats actuals. D’una banda, i des del bell mig de la sala d’actes del Palau Macaya, hi havia en José Maria Lassalle, professor de Teoria del Dret i Filosofia del Dret a ICADE i director del Fòrum d’Humanisme Tecnològic d’ESADE. Secretari de l’Estat espanyol de la Societat de la Informació i Agenda Digital (2016-2018) i secretari d’Estat de Cultura (2011-2016). Des de les diverses pantalles de la sala d’actes (es va comptar amb un sold out, amb seguiment escrupolós de les mesures Covid per a actes culturals) Patrizia Nanz, catedràtica i professora d’Estudis de Sostenibilitat Transformativa a la Universitat de Potsdam i directora científica de l’Institut d’Estudis Avançats de Sostenibilitat (IASS), de la mateixa ciutat alemanya.
El diàleg va arrencar amb dissertacions inicials d’ambdós dialoguistes, com aquestes de Lassalle plenes de gravetat -"en este mundo en combustión las democracias parecen estar abrasadas" i rigor: " hay una sentimentalización y polarizacion de las experiencias políticas que acompañan ala ciudadania que estan descompoiendo los marcos deliberativos y de racionalidad que permitia el consenso, el diálogo y la articulacion de una sociedad democratica con las claves de una modernidad ilustrada". Nanz, va partir d’Habermas i Arendt per incidir que la complexitat del mon actual tensiona sistemes democràtics nascuts fa poc mes d’un segle i que això sobretot es fa palès amb l’aparició de cambres de ressonancia que fragmenten l’experiencia social i comunitària compartida.
Aquest diàleg titulat "democràcies en combustió" va transcorrer dins dels paràmetres de la conversa còmplice i el debat expert, malgrat les particularitats tècniques de tota videoconferència es va poder gaudir d’una excelent experiència que va comptar amb la càlida acollida de públic, tan presencial com via streaming. Un diàleg inaugural d’alçada intel·lectual, mirada atenta i severa a un futur incert i no del tot encoratjador per a la salut democratica a Occident, i un punt i seguit a un conjunt de diàlegs que giraran entorn la idea d’un món en combustió.
Dimarts vinent 13 d’octubre, a les sis de la tarda, al Palau Macaya i per streaming, el cicle continua amb el diàleg ‘La fi dels fets’ sobre comunicació, fake-news i la veracitat de les notícies, amb dues grans protagonistes com Esther Vera i Mariam Martínez Bascuñan. No us el perdeu!