CERCAR Notícies

L’emergència social al món local i el cas de l’acollida de refugiats, temes centrals de la Jornada sobre Municipis 2015

La jornada es va celebrar ahir dimecres 4 de novembre a l'Ateneu Barcelonès

Compartir

5 de novembre de 2015

Descarrega

Galeria

Descarrega

En un 2015 marcadament electoral i després d’uns mesos de posada en marxa dels consistoris catalans, aquests han de fer front a velles i noves necessitats ciutadanes, amb el marc competencial derivat de la nova LRSAL i amb un pressupost limitat que contrasta amb l’emergència de les realitats socials de les que els ajuntaments són porta d’entrada i resposta, sovint sense competències adequades per a fer-hi front. Quines són? Quines necessitats socials i assistencials emergeixen i són emergència en aquest context de fatiga postcrisi? En aquest context molts dels ajuntaments han decidit a més actuar de manera activa davant de la previsible arribada de refugiats derivada dels diferents conflictes del cinturó sud i est europeu. Quin pot ser el paper dels municipis en l’acollida de refugiats, quina coordinació hi ha prevista, què i com s’està fent a la resta d’Europa des del món local?

En aquest context és en el que s’ha desenvolupat una jornada centrada en l’emergència social al món local i al mateix temps pretén posar èmfasi en el cas de l’acollida dels refugiats. En aquest sentit la Jornada va donar veu a representants institucionals, a reconeguts acadèmics i experts en la matèria i a alcaldesses i alcaldes, que des del capdavant dels consistoris respectius estan encarant reptes importants en matèria social. L’emergència social com a rerefons inquietant i el cas de l’acollida de refugiats com a qüestió d’actualitat però que requereix de llums llargues i mirada ample, ocupen i preocupen al món local com bé va quedar pal·lès tant en les intervencions inaugurals a càrrec dels presidents de la Fundació Ernest Lluch, Joan Majó i de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, com en la primera conferència-marc, a càrrec de Sebastià Sarasa. El cas de l’acollida dels refugiats va ser abastament tractat per Gemma Pinyol en la segona conferència de la jornada, que va proporcionar un marc comparatiu amb la gestió desenvolupada en d’altres països europeus. 

Una taula rodona de bones pràctiques i millors intencions, a l’entorn de l’emergència social i l’acollida dels refugiats, va reunir sota la moderació del coordinador del comitè operatiu d’acollida de les persones refugiades de la Generalitat de Catalunya, Àngel Miret, a les alcaldesses de la segona i la tercera ciutat més poblada i importants de Catalunya: Núria Marín, alcaldessa de L’Hospitalet i Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona. Com a representants institucionals de municipis amb menys població i per tant receptors d’altres problemàtiques i casuístiques hi havia l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot i l’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet.

Enllaços d’interès:

Ressò a la premsa:

Tall informatiu a La Xarxa Televisions Locals