CERCAR Notícies

Les revoltes àrabs i el context internacional, centra la Conferència anual de la Fundació a Gandia

29a edició de la Universitat d’Estiu de Gandia (Universitat de València). Conferència organitzada conjuntament per la Càtedra Alfons Cucó i la secció valenciana de la Fundació Ernest Lluch

Compartir

29 de juny de 2012

Descarrega

Galeria

Descarrega

Dins de la 29a edició de la Universitat d’Estiu de Gandia (Universitat de València) i organitzada conjuntament per la Càtedra Alfons Cucó i la secció valenciana de la Fundació Ernest Lluch, dimecres 18 es va celebrar una conferència del professor Antoni Segura (catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona) sobre Les revoltes àrabs i el context internacional.

L’acte començà amb una introducció del professor Josep Maria Jordán, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de València, per presentar tant al conferenciant com els principals interrogants que ens planteja la nova situació als països àrabs, i fer palès el record inesborrable dels desapareguts Alfons Cucó i Ernest Lluch.

Antoni Segura inicià la seva intervenció denunciant la percepció distorsionada que, fins a inicis del 2011, es tenia del problema del islamisme al mon per identificar-lo amb Al Qaeda, i desprès de dècades de suport occidental a molts països amb dictadures a la conca mediterrània. Les rebel•lions del 2011 són una mostra primigènia del desig de llibertat i dignitat i el fruit de diferents moviments clandestins previs. El paper de l’exèrcit i la nova visió de la administració Obama ens permeten entendre millor les diferències polítiques de les solucions assolides fins ara entre Tunísia, Líbia i Egipte. Amb l’ajuda d’uns mapes de la zona, el professor Segura va negar la hipòtesi d’una relació directa entre les rebel•lions i el petroli, tot i destacant el paper emergent de Turquia com a referent per a la zona i els dilemes de la política europea per al futur.

Els més de cent assistents, entre el quals cal esmentar el nou director del Centre Internacional de Gandia-UV, professor Josep Montesinos, agraïren la conferència amb un llarg aplaudiment.

Font: Secció Valenciana-Fundació Ernest Lluch