El passat 21 de març es va celebrar la segona sessió del cicle “De Plató a Aristòtil: gaudir o patir la longevitat” coorganitzat amb el Club de Roma, la Fundació “la Caixa” i la col.laboració de la FATEC i la Cambra de Comerç de Barcelona, amb una primera sessió sota el títol de Noves condicions de vida per a una nova vellesa. Cap a un nou contracte intergeneracional
La Jornada es va iniciar amb uns parlaments d’obertura Institucional i Introducció per part del Sr. Jaume Lanaspa – President de la Oficina del Club de Roma a Barcelona i del Sr. Joan Majó – President de la Fundació Ernest Lluch, que van agraïr al públic l’assistència a les institucions que han fet possible la celebració del cicle, tant el Club de Roma, la Fundació Ernest Lluch i la Fundació la Caixa, amb la col.laboració de la FATEC i la Cambra de Barcelona.
L’Auditori del CaixaForum Macaya va acollir a la geórgrafa Lola Puga, científica Titular de Instituto de Economía, Geografía y Demografía del CSIC. Coordinadora del Comitè d’Experts de la Fundació General CSIC per a l’àrea d’investigació sobre envelliment.
La Dra Puga va entrar a analitzar les projeccions a 10-30 o 40 anys en termes de quanta població major hi haurà i quanta d’aquesta serà dependent o estarà en bones condicions de vida. Va exposar escenaris sobre quanta d’aquesta població dependent però podrà viure sola, ja sigui sense malalties o amb malalties cròniques controlades que li permetran seguir en bona salut malgrat la malaltía i quanta necessitarà institucionalització. Va analitzar també la figura del cuidador entrant en quanta població tindrà malalties però podrà seguir vivint amb algú i qui serà aquest algú…. En aquest sentit va acabar exposant reptes i oportunitats que provenen dels canvis en les condicions de vida en vellesa, els fluxos de suport entre generacions i la necessitat d’un contracte intergeneracional al respecte. Finalment va exposar quin és l’escenari europeu de cures de llarga durada i les opcions que estan prenent diferents països que porten un cert avantatge pel que fa a polítiques públiques en l’àmbit de la cura i la gestió dela dependència.
La sessió va acabar en un Diàleg entre públic i ponent que es va tancar amb un càlid reconeimxent al ponent amb un aplaudiment dels assistents que no es van aixecar fins a que la última paraula fou dita.
.
Pots recuperer el Vídeo de la Sessió AQUÏ:
La propera sessió serà el proper 15 d’abril també a les 18.00 amb el títol “Soledats: del canvi social a la promesa tecnològica” en la que ens acompanyarà Txetxu Ausín – President de Comitè d’Ètica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i nvestigador científic i director de l’Institut de Filosofia del CSIC
Coorganitza:
Col.labora:
Amb el Suport de: