El passat dimarts 9 de juliol es va dur a terme el tercer dels 3 diàlegs sobre la dimensió econòmica del canvi climàtic en l’àmbit local, un cicle dut a terme amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’Espai Francesca Bonnemaison va acollir un diàleg enriquidor entre dos experts de trajectòries complementàries com Maria Buhigas – Arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona i Xavier Flores – Conseller Delegat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per tractar l’Impacte físic del canvi climàtic a la metròpoli: reptes i actuacions.
El director de la Fundació Ernest Lluch, Ferriol Sòria, i en nom també de l’Àrea Metropolitana de Barcelona va obrir formalment la sessió.
La sessió es va iniciar amb la projecció d’un video preparat específicament per a la sessió en el qual Jordi Bordanove, Coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha plantejat des de la seva posició tècnica com hi ha elements del canvi climàtic que estan afectant a la infraestructura física com natural, amb repercussions tant a platges, costa o recursos naturals i verd que cal gestionar de manera eficient i urgent.
Maria Buhigas i Xavier Flores han entrat a identificar els elements clau que afecten la infratesructura física resultants del canvi climàtic entrant en els reptes i les actuacions necessàries.
Han estructurat la seva conversa en 4 grans eixos que han anat entrellaçant al llarg del diàleg que han dut a terme:
- descarbonització versus trasnformació ecolòigica,
- creixement versus decreixement,
- gestió de l’aigua i
- augment de la població.
Buhigas i Flores han entrat als diferents temes sovint preguntant-se si el que cal és fer més coses o si les que es fan s’han de fer millor. Han conclòs en la necessitat no només de parlar d’inversió en infraestructures sinó també de la gestió com a element clau. Així mateix han exposat de la necessitat de gestionar la complexitat i no ser grandiloqüents en les actuacions sinó actuar de manera diferent en funció de l’espai i el temps i per tant de manera intel.ligent i no estadarditzada. Això tant en la gestió del verd, com identificant els elements que són o no escalables.
La sessió va acabar amb una conversa i preguntes del públic als dos dialoguistes que va acabar d’enriquir les relfexions plantejades.
La sessió ha acabat amb un dos parlaments formals finals. En primer lloc el de Josep Maria Carreras, Vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, que ha aprofitat la ocasió per agrair la col.laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i als seus responsables tècnics i polítics i ha emfasitzat el valor de realitzar diàlegs sobre temes com els que ens han acompanyat en aquestes tres sessions per tal de posar de manera intel.ligent a l’agenda de debat qüestions clau per al nostre futur.
Així mateix, Ester Pujol, directora de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB ha volgut agrair la col.laboració de la Fundació Ernest Lluch i ha resumit en quatre punts alguns dels ensenyaments de les jornades, apuntant en primer lloc la realitat i presència inevitable del repte. La necessitat de que hi hagi voluntat política d’afrontar, de planificar i evaluar les polítiques públiques orientades a fer front als impactes del canvi climàtic a l’àmbit local. L’amplitud de l’impacte, des de la salut a la salut mental, distribució no equitativa de renda, mobilitat… La necessitat de gestionar-los i d’innnovar, essent l’AMB un possible banc de proves excel.lent; i finalment la necessitat de renovar el relat, amb narratives que expliquin allò que ja s’està fent i els elements en positiu.
Pots recuperar el VIDEO de la Sessió AQUÍ:
Organitza FELl amb el suport de: