CERCAR Notícies

María Márquez refelxiona sobre què significa viure una vida plena en la vellesa

Cinquena sessió del cicle organitzat conjuntament amb el Club de Roma, la Fundació “la Caixa” i la col·laboració de la FATEC i la Cambra de Comerç de Barcelona

Compartir

19 de juny de 2024

Descarrega

Galeria

Descarrega

El dilluns 17 de juny es va celebrar la cinquena sessió del cicle “De Plató a Aristòtil: gaudir o patir la longevitat”. La sessió aprofundeix en les idees exposades al diàleg anterior, posant l’alerta en la necessitat de mantenir projectes vitals per part dels individus que integren la ara anomenada nova longevitat.

La Jornada va ser iniciada Institucionalment per part del Sr. Jaume Lanaspa – President de la Oficina del Club de Roma a Barcelona

i del Sr. Ferriol Sòria – Director de la Fundació Ernest Lluch, que van introduir el contingut de la mateixa. Aquests van agrair al públic l’assistència i van reconèixer el treball de les institucions que han fet possible la celebració del diàleg.

La dissertació es va dur a terme de nou al Caixaforum Macayam, amb la presència de María Márquez, professora titular de Psicologia de la Universitat Autònoma de Madrid i experta en el desenvolupament i anàlisi de l’eficàcia de programes d’intervenció psciològica dirigits a persones cuidadores (familiars) de persones grans dependents i a l la interacció entre els processos cognitius i emocionals i la regulació emocional al llarg del cicle vital.

La ponència va girar en torn de què significa el concepte de vida plena des de diferents perspectives i models teòrics. La investigadora va dur a terme un repàs dels diferents models de felicitat i benestar des del punt de vista psicològic. Va diferenciar entre dues escoles de benestar: el benestar hedònic, relacionat amb el plaer i l’absència de dolor, i el benestar eudaimònic, que té a veure amb tenir una vida plena d’objectius i projectes dotats de sentit. Tenir una vida significativa és sinònim de trobar el sentit de la vida més enllà d’un mateix. Té relació amb l’autotranscendència i amb trobar valors que transcendeixen l’individu.

Maria Márquez va citar autors rellevants dins el camp de l’estudi del benestar psicològic, com Viktor Frankl. També va detallar els aspectes clau per un bon envelliment, i entre ells trobem l’adaptació i la resiliència davant els canvis, les dificultats i adversitats inherents a la vida o tenir una perspectiva del cicle vital.

Entre d’altres reflexions plantejava com la vida plena en l’envelliment, per tant, s’aconsegueix tenint consciència del nostre cicle vital, tenint actiu un projecte de vida i coneixent o descobrint els nostres valors personals (desitjos, motius, passions o experiències).

La sessió va acabar amb una col·loqui distès entre el públic i l’investigadora.

Pots recuperar aquí el Vídeo de la sessió:

La propera sessió serà el dia 1 de juliol a les 18 hores a càrrec d’Adelina Comas-Herrera, Directora del Global Observatory of Long-Term Care al Care Policy and Evaluation Centre de la London School of Economics and Political Science, amb el títol de “El cost de la cura. Reptes dels sistemes de cures de llarga durada, economia de la demència i la dependència des d’una perspectiva comparada”.