Amb ‘El futur de la salut pública’, la Dra. María Neira, actual directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la professora d’educació ambiental i desenvolupament sostenible de la Càtedra UNESCO de la UNED, antropòloga, enginyera agrícola. i excoordinadora d’Ecologistas en Acción, Yayo Herrero, van protagonitzar un interessant diàleg sobre l’impacte de les noves pandèmies i el canvi climàtic en la salut pública, que es va emetre en directe per streaming, ahir, dijous19 de novembre. L’acte es va celebrar sense públic assistent seguint les vigents mesures preventives de la COVID-19 i es va emmarcar dins dels actes d’homenatge i record a Ernest Lluch, en vigílies dels vint anys del seu assassinat.
D’acord amb dades de l’OMS, sabem que es podria prevenir prop del 25 % de la càrrega de morbiditat mundial centrant l’atenció en la reducció dels factors de risc socials i mediambientals. I també sabem que per abordar els determinants mediambientals de la salut és indispensable fer-ho en col·laboració amb altres sectors econòmics (energia, transports, agricultura, indústria). L’element sistèmic hi és clau, i repensar la relació dels diferents components d’aquest triangle (salut, economia, medi ambient) determinarà el benestar de l’espècie humana i les nostres formes de convivència. En això, ambdues dialoguistes hi van estar plenament d’acord i aquest fou, precisament el punt de partida d’un diàleg fluid i còmplice malgrat la distància i la virtualitat.
Per la Dra. Neira, els reptes de la salut pública passen ineludiblement per l’encaix de les mesures preventives en la realitat de l’entorn, ja que amb una mirada global com la seva, l’atenció a les necessitats i l’establiment de prioritats passa per conèixer bé les realitats on es vol incidir. Amb referències al seu passat de metgessa sense fronteres, exposava tan la necessitat d’actuar des del terreny (local i municipal) com de planificar i protocolitzar bé el conjunt de mesures i accions a realitzar (governança multilateral). Al seu torn, Yayo Herrero va aprofundir en els determinants mediambientals a l’hora de parlar de salut pública i va acabar reivindicant l’activisme i defensant el paper clau d’una ciutadania activa, conscient i reivindicativa a l’hora d’incidir en les polítiques de salut, per tal d’anar cap a models socials més sostenibles i saludables.
I amb aquest clam d’esperança es va cloure el primer dels dos diàlegs de temàtica sanitària del cicle ‘Un món en combustió‘. El següent tindrà lloc dijous vinent 26N a les 18:30h i versarà sobre El futur dels sistemes nacionals de salut després de l’impacte del COVID 19, amb Beatriz González López-Valcarcel i Jeffrey E. Harris
Podeu accedir al vídeo íntegre, aquí: