El cinquè diàleg del cicle d’enguany dedicat als reptes econòmics i socials d’Europa el van protagonitzar el professor visitant de la London School of Economics i exministre (1982-1991) i excomissari Europeu (2004-2014)., Joaquín Almunia i el director de la revista Alternativas Economicas i excorresponsal de El País a Brussel·les, Andreu Missé.
Un diàleg estructurat i pretesament divulgatiu entre dos experts en matèria europea com són Joaquin Almunia i Andreu Missé, qui des de visions complementàries van abordar diverses qüestions d’interès. La primera d’elles va ser la de desllorigar que en queda del projecte europeu originari en una realitat com l’actual, crua i difícil per Europa en el seu conjunt i per la UE en concret. En aquest sentit tan Almunia com Missé van coincidir en reconeixer les dificultats del moment amb la crisi econòmica en el rerefons i la crisi dels refugiats en la primera línia de flotació d’una Europa que ha sigut i pretén ser encara un referent en valors democràtics.
La gestió de la crisi financera i el possible avançament cap a una millor integració econòmica de la UE amb la cessió de major sobirania per part del estats membres, van ser dues qüestions a bastament tractades sobre les quals es va coincidir en la direcció d’avançar cap a una major integració, que segons Almunia ja s’està fent però que cal potenciar-la. Una qüestió però que n’obre una altra: l’ascens de l’antieuropeïsme, l’extrema dreta i el vector xenòfob a Europa. Una realitat incòmoda que no es ben bé nova com va puntualitzar Almunia però que tampoc ajuda a l’hora d’enfortir els fonaments d’una Europa federal, com va recalcar Missé.
El diàleg va acabar com va començar: amb una reflexió final no sobre la vigència del projecte europeu sinó sobre el paper que ha de jugar o podrà jugar Europa davant un món que vira a l’Est, desplaçant el centre d’interessos i de decisions cap a l’Àsia. Una preocupació compartida pel públic assistent que va formular algunes preguntes al respecte del paper mundial d’Europa. Un rol que segons Almunia ha de continuar sent important, des d’un punt de vista econòmic, social i també democràtic, fet que s’assolirà com més s’enforteixi el projecte polític europeu.
El proper diàleg serà:
Diàleg 6: dimarts 3 de novembre
Les institucions europees després de la crisi del deute: Unió bancària i política monetària
- Jordi Gual. Professor d’Economia d’IESE Business School – Director Executiu de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank.
- Emilio Ontiveros. President d’Analistas Financieros Internacionales (AFI). Catedràtic d’Economia de l’Empresa a la Universidad Autónoma de Madrid.