CERCAR Notícies

Narbona i Marzo reivindiquen la importància de traçar bones polítiques energètiques

 Ahir, dimarts 13 d'octubre es va celebrar el tercer diàleg del Cicle 2015

Compartir

14 d'octubre de 2015

Descarrega

Galeria

Descarrega

 El tercer diàleg del cicle d’enguany dedicat als reptes econòmics i socials d’Europa tenia per títol ‘L’energia a Europa: aspectes econòmics i geoestratègics’ i el van protagonitzar la Ministra de Medi Ambient (2004-2008) i membre de la Global Ocean Comission., Cristina Narbona, i el catedràtic d’Estratigrafia i professor de recursos energètics i Geologia del petroli de la UB, Mariano Marzo.

Un diàleg ric i estructurat que va permetre a l’espectador gaudir d’una conversa de marcat to divulgatiu i al mateix temps expert, reivindicatiu i a l’hora propositiu. I és que parlar de l’energia vol dir obrir la capsa dels trons, d’aquelles qüestions que ens interpel·len com a ciutadà, com a consumidors i també per l’alta trascendència de les decisions que es prenen des del sector energètic i la corresponsabilitat política en determinades decisions. Power is power.

De tot plegat en varen parlar els dos dialoguistes a qui els unia el coneixement i domini de les polítiques energètiques predominants a Europa i al mateix temps, de la visió geoestratègica. De què es va parlar? De la importància cabdal del canvi climàtic i de las seva estreta vinculació en les polítiques econòmiques i financeres  tant als Estats Units com a Europa, fins a saber que Espanya és un país amb excedent energètic a la vegada que és dels que la paga més cara. Vam saber que Alemanya produeix més energia solar que espanya malgrat disposar de menys hores de sol i quemalgrat tot s’exporta energia i s’en podria exportar més. També es va fer èmfasi a qüestions més específiques com les centrals i magatzems nuclears, el fracking i el dèficit o regressió en polítiques energètiques d’Espanya en comparació amb el dinamisme que mostren la majoria dels paisos europeus en aquest àmbit. Una hora i mitja, amena i plena de substància com bé va quedar palès amb les intervencions de qualitat del públic assistent.

El proper diàleg serà:

Diàleg 4: dimarts 20 d’octubre. CaixaForum Barcelona. 19 hores.
Distribució de la riquesa i cohesió social. Predistribució vs redistribució

  • Joan Maria Esteban. Investigador a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (CSIC) i a la Barcelona GSE. Membre del Comitè Executiu de la International Economic Association.
  • José Fernández Albertos. Investigador permanent a l’Instituto de Políticas y Bienes Públicos del CSIC.