El tercer diàleg del cicle d’enguany dedicat als reptes econòmics i socials d’Europa tenia per títol ‘L’energia a Europa: aspectes econòmics i geoestratègics’ i el van protagonitzar la Ministra de Medi Ambient (2004-2008) i membre de la Global Ocean Comission., Cristina Narbona, i el catedràtic d’Estratigrafia i professor de recursos energètics i Geologia del petroli de la UB, Mariano Marzo.
Un diàleg ric i estructurat que va permetre a l’espectador gaudir d’una conversa de marcat to divulgatiu i al mateix temps expert, reivindicatiu i a l’hora propositiu. I és que parlar de l’energia vol dir obrir la capsa dels trons, d’aquelles qüestions que ens interpel·len com a ciutadà, com a consumidors i també per l’alta trascendència de les decisions que es prenen des del sector energètic i la corresponsabilitat política en determinades decisions. Power is power.
De tot plegat en varen parlar els dos dialoguistes a qui els unia el coneixement i domini de les polítiques energètiques predominants a Europa i al mateix temps, de la visió geoestratègica. De què es va parlar? De la importància cabdal del canvi climàtic i de las seva estreta vinculació en les polítiques econòmiques i financeres tant als Estats Units com a Europa, fins a saber que Espanya és un país amb excedent energètic a la vegada que és dels que la paga més cara. Vam saber que Alemanya produeix més energia solar que espanya malgrat disposar de menys hores de sol i quemalgrat tot s’exporta energia i s’en podria exportar més. També es va fer èmfasi a qüestions més específiques com les centrals i magatzems nuclears, el fracking i el dèficit o regressió en polítiques energètiques d’Espanya en comparació amb el dinamisme que mostren la majoria dels paisos europeus en aquest àmbit. Una hora i mitja, amena i plena de substància com bé va quedar palès amb les intervencions de qualitat del públic assistent.
El proper diàleg serà:
Diàleg 4: dimarts 20 d’octubre. CaixaForum Barcelona. 19 hores.
Distribució de la riquesa i cohesió social. Predistribució vs redistribució
- Joan Maria Esteban. Investigador a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (CSIC) i a la Barcelona GSE. Membre del Comitè Executiu de la International Economic Association.
- José Fernández Albertos. Investigador permanent a l’Instituto de Políticas y Bienes Públicos del CSIC.