CERCAR Notícies

Nocions de ciberguerra i ciberseguretat de la mà de Margarita Robles Carrillo i Ángel Gómez de Ágreda

Compartir

4 de desembre de 2018

Descarrega

Galeria

Descarrega

Amb el diàleg Ciberguerra i Ciberseguretat sota el Big Data celebrat al Palau Macaya de Barcelona el dijous 29 de novembre de 2018 es va posar punt i final al cicle de diàlegs d’enguany, dedicat a les ‘Democràcies sota control’. Aquest cicle anual de Diàlegs que promou la Fundació Ernest Lluch amb el suport de l’Obra Social ‘la Caixa’ -enguany dins del marc de la biennal del pensament de l’Ajuntament de Barcelona- pretén aproximar la reflexió experta sobre aquelles qüestions que promouen o dificulten la generació de qualitat democràtica. El vuitè i darrer diàleg del cicle va comptar amb la presència de l’acadèmica Margarita Robles Carrillo i del militar Ángel Gómez de Ágreda, un molt bon tàndem de dialogants per a debatre un tema cabdal com és el del la seguretat del ciberespai , des de punts de vista diferents però complementaris. 

La temàtica del diàleg no portava a confusió. Hi ha un ciberespai, hi ha activitat en aquest ciberespai, hi ha necessitat i voluntat de controlar-lo, hi ha dificultats legals i vulnerabilitats tecnològiques per tal de fer-lo un lloc segur. D’aquí la multiplicitat d’interessos que hi entren en joc, des d’interessos estatals a empresarials i personals. Quins interessos? Tots els que tinguin a veure amb l’adquisició i gestió de la informació. És a dir, gairebé tot és suceptible de ser una font potencial d’informació sobre alguna cosa suscetible d’interessar a algú. Amb aquesta lògica, com sabem que estem sent agredits o atacatssisovint desconeixem que estem proporcionant dades a tercers?

Ambdós dialoguistes es van aproximar a les qüestions que anaven obrint i tancant en aquesta conversa còmplice i dinàmica, fins arribar a polemitzar en ocasions puntuals però sempre des del màxim respecte a la discrepància. i és que més que una discrepància conceptual el que s’observava eren dues maneres daproximar-se al repte de reglar el ciberespai. D’una banada, la mirada de jurista especialitzada en dret internacional com és la de la Margarita Robles. I l’altra, la militar, que oferia el coronel Gómez de Ágreda.Enuna s’incidia en com poder traslladar les normes i marcs reguladorsde la gestió del conflicte de la que fins ara s’han dotat els estats,acom combatre la criminalitat al ciberespai, i en com operar en nom dels estats en termes d’intel·ligència.

D’aquesta manera la conversa va fluir i es va fer amena per un públic, que una vegada omplia la sala d’actes del Palau Macaya, recinte que ha acollit l’exitós cicle sobre Democràcies sota control, que al llarg de  vuit sessions ha tractat qüestions com el control de la ignorància, la Intel·ligència artificial, el control i optimització de les dades de la ciutadania, la vigilància del capitalisme digital, les TIC i les eleccions, l’homologació del coneixement, el control dels mitjans de comunicació i la cibersegutat.

L’any vinent, més. A partir d’avui ja comencem a preparar el nou cicle de diàlegs de cara a la tardor del 2019.