CERCAR Notícies

Nuria Garatachea i Maria José Suarez dialoguen sobre pràctica esportiva, feina i salut

Tercer diàleg sobre Esport, economia i salut, a València. IVIE-2020

Compartir

7 d'octubre de 2020

Descarrega

Galeria

Descarrega

 
El dilluns 5 d’octubre es va celebrar a València el tercer diàleg del cicle anual que organitzen la Fundació Ernest Lluch i l’Ivie amb la col·laboració de la Fundació Bancaja. Per a l’ocasió es va comptar amb la participació de Nuria Garatachea i de Maria José Suarez, amb el proposit de parlar de practica esportiva, qualitat de vida i salut. Aquí pots accedir a la crònica i al vídeo del diàleg, gentilesa de l’IVIE.

Crònica

*Article publicat per l’Ivie a la seva pàgina web, traduïda al català i reproduïda íntegrament, a continuació:

Nuria Garatachea: “La inactivitat física és la pandèmia real del segle XXI i els polítics no s’ho prenen seriosament”

L’ex sotsdirectora general de Dona i Esport de el CSD, Nuria Garatechea, i la professora de la Universitat d’Oviedo, María José Suárez, recorden en el tercer diàleg del cicle Esport, economia i salut unes noves regles de joc? que el 30% de la població espanyola no realitza l’exercici mínim setmanal recomanat per l’OMS.

L’Organització Mundial de la Salut recomana una activitat física moderada en adults de com a mínim 150 minuts a la setmana o 75 minuts intensos. No obstant això, el 30% de la població espanyola no compleix ni tan sols aquests mínims recomanats. Les dues ponents van alertar a més a més de l’existència de la bretxa de gènere que també existeix en aquest camp, ja que mentre que la mitjana mundial d’homes que no practiquen cap exercici físic se situa en el 23%, la de les dones s’eleva fins al 32%. Pel que fa a la població infantil, van destacar la importància de la pràctica esportiva en el cas dels nens i nenes entre 5 i 17 anys, per als quals l’OMS recomana el menys 60 minuts a el dia d’exercici moderat.

Núria Garatachea insistir durant aquest tercer diàleg organitzat per la Fundació Ernest Lluch i l’Ivie, en col·laboració amb la Fundació Bancaixa, en què la inactivitat física i el sedentarisme de la població és la veritable pandèmia de segle XXI enfront de la qual no s’està fent gairebé res. “És urgent prendre mesures a nivell polític, com a país, tot i que també en l’àmbit internacional, per impulsar la pràctica esportiva, més tot i que hi ha el reconeixement mundial dels beneficis que genera per a la salut”. Una de les nou mesures de l’OMS per al tractament de malalties no transmissibles es refereix precisament a l’activitat física.

Al costat dels beneficis per a la salut personal dels esportistes, Suárez i Garatachea van analitzar altres factors positius que aporta la pràctica esportiva. La professora de la Universitat d’Oviedo va destacar que els treballadors que realitzen exercici físic registren menys baixes laborals i desenvolupen competències molt valorades per les empreses, com el treball en equip, disciplina, capacitat de gestionar l’estrès, etc. pel que tenen millors oportunitats laborals. Es va referir fins i tot a avantatges salarials, ja que les persones que practiquen esport obtenen ingressos un 5% superiors enfront dels que no fan exercici regularment, segons investigacions recents.

D’altra banda, la pràctica esportiva de la població constitueix també un estalvi de costos per al sistema públic de salut. “El 70% dels costos associats a la inactivitat física (consultes mèdiques, hospitalitzacions, morts prematures, …) ho suporta el sector públic, i no obstant això la despesa pública dedicat a esport és dels primers que cau durant les crisis”, va denunciar María José Suárez.

Segons l’opinió de les dues professores, ni la classe política, ni les empreses ni la societat, en el seu conjunt, s’estan prenent seriosament la necessitat de revertir el sedentarisme de la població. Núria Garatachea va recordar la iniciativa Receta deportiva ya, per incorporar la prescripció d’exercici físic per part dels metges. No obstant això, “els estudiants de medicina no s’estan formant per saber estimular l’exercici i prescriure’l com a mesura terapèutica”.

A Espanya, en les empreses tampoc s’està impulsant la salut dels treballadors mitjançant l’exercici físic, com ja ho estan fent en altres països europeus. Per exemple, a França, es subvenciona la compra de bicicletes per acanar a la feina. En el cas espanyol, segons les dades que van oferir, del 65% dels treballadors que diu que practica esport, només el 2,5% ho fa en el centre de treball. Garatachea va recordar que aquestes persones són més productives perquè pateixen menys baixes laborals i va animar també a crear incentius fiscals per a aquelles empreses que afavoreixen l’activitat física dins dels centres de treball o bé en els desplaçaments.

Exercici físic contra la COVID-19


Núria Garatachea va voler destacar també un estudi realitzat a Finlàndia i encara no publicat, en el qual participa un investigador espanyol, David Jiménez Pavón, que ha analitzat els efectes de l’activitat física sobre el nostre sistema immune i el risc que tenim de tenir una malaltia infectocontagiosa com la COVID-19. Segons aquest treball, les persones que practiquen esport disminueixen el risc de malaltia infecciosa adquirida un 31%. L’activitat física disminueix també la mortalitat per malaltia infectocontagiosa un 33%, millora el sistema immunològic i potencia els efectes de les vacunes. “Aquesta sèrie de resultats avalen que un confinament molt estricte pot ser perjudicial per a la salut dels ciutadans, mentre que qualsevol activitat física regular té efectes positius sobre la capacitat immune de les persones”.


Vídeo complet: