Amb el diàleg Ciutadans sota vigilància celebrat el dimarts 14 de novembre a l’auditori del Palau Macaya, es va posar punt i seguit al Cicle de Diàlegs que promou la Fundació Ernest Lluch, per reflexionar sobre tots aquells aspectes que tensionen i violenten a les democràcies liberals. Els protagonistes del diàleg van ser el vicepresident d’Investigació i Gerent de Seguretat de Scytl Secure Electronic Voting, S.A, Jordi Puiggalí i el professor, advocat i consultor expert en Dret i Estratègia Digital, Borja Adsuara.
L’exercici democràtic no consisteix només en votar en unes eleccions sinó en la presa de consciència del que això significa: l’accés lliure a la informació necessària, a la deliberació pública i a la decisió final lliure i intransferible del vot. La tecnologia de la informació i la interconnectivitat estan canviant molts patrons de conducta i models relacionals i estem a les portes de la introducció d’una nova forma de votar, deliberar i de decidir assumptes polítics. L’e-democràcia i la tecnopolítica permeten obrir perspectives suggerents però que alhora ens generen dubtes. Seran segures? Són els ciutadans controlables i influenciables a través de les xarxes sense adonar se’n? És segur el vot electrònic? Què passa amb la privacitat de vot i eleccions polítiques? Com gestionen les democràcies amb les seves administracions les dades privades de comportament personal i opció política a partir de les opcions que la tecnologia ens ofereix avui? La sensació d’un nivell de vigilància creixent va en augment i aventurem si arribarem a un punt a partir del qual la pèrdua de privacitat o l’excés de control es convertirà en incompatible amb els drets humans i la vida democràtica. L’Aadhar de la Índia és un pas més en aquesta direcció, així com el sistema de control social de la Xina basat en una qualificació de crèdit per atot, ara en proves però amb perspectiva d’obligatorietat de cara el 2020, segons afirmà Adsuara
El proper diàleg versarà sobre Claus per a la lluita contra la radicalització violenta i el terrorisme i tindrà lloc dimarts 21 de novembre de 2017 a les 19h al Palau Macaya Barcelona i comptarà amb la participació de Carola García-Calvo (Investigadora del programa de terrorisme global del Real Instituto Elcano. Professora associada de la Universidad Pontificia Comillas)
i Dolores Delgado (Fiscal coordinadora contra el terrorisme gihadista a la Audiencia Nacional. Fiscal coordinadora de terrorisme internacional des del 2007).