Amb el diàleg La violència a Europa celebrat al Palau Macaya de Barcelona es va donar el tret de sortida a la setena edició del Cicle Diàlegs que promou la Fundació Ernest Lluch, per reflexionar sobre ‘Democràcies Violentades’. Els protagonistes del diàleg d’ahir van ser l’eminent sociòleg, Michel Wieviorka (veure entrevista a El Periódico, aquí) i el reconegut periodista Paul Taylor, actualment, editor a Politico després d’una llarga trajectòria a Reuters (veure entrevista al diari Ara, aquí).
La situació viscuda a Catalunya en els darreres dies va ser una qüestió que interactuava tant amb el títol i temàtica de la sessió com amb la voluntat dels dialoguistes en posar-hi rigor, serenor i dosis de clarividència. I així va transcorrer un diàleg sobre les democracies europees, les seves virtuts i els seus punts febles, de la mateixa manera que la convivència entre democracia i violencia té els seus límits i la seva raó de ser. El fet que els ciutadans europeus comptin amb estats de dret consolidats, garanties democràtiques i respecte als drets humans ha fet d’Europa un far de la democràcia al món. Tanmateix, de manera cíclica, el vell continent ha viscut moments i expressions de radicalitat i violència, com els que hem observat també en aquests primers anys del segle XXI. Observem avui moviments de rebuig, ràbia i por davant de fenòmens globals lligats a canvis geoestratègics, a conflictes bèl·lics o a una situació política, social i econòmica derivada de les deficiències estructurals i conjunturals del sistema econòmic i social en el que ens trobem. Aquests fenòmens han tensionat les classes mitjanes d’un continent que ha vist com s’aprima la societat del benestar, com trontollen els pilars del tradicional sistema de partits polítics, i com es debiliten els valors fundacionals de la Unió Europea, fins al punt que en determinats col·lectius ha proliferat una creixent desafecció en la construcció de futurs compartits inclusius.
El proper diàleg tindrà lloc dimarts vinent 10 d’octubre de 2017 a les 19h al Palau Macaya Barcelona i comptarà amb la participació dels sociòlegs José Fernández Albertos i Belén Barreiro per parlar-nos de Declivi democràtic i riscos polítics de la desigualtat econòmica. Com s’aparta a la gent de la presa de decisions?