Crònica provinent de la web de l’IVIE. https://www.ivie.es/es_ES/paula-carsi-ford-espana-las-grandes-empresas-actuar-tractores-innovacion-necesitan-las-pymes-generar-ecosistema-innovador/
Ahir dijous 20 d’octubre el vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, Enric Lluch, va inaugurar ahir el cicle de diàlegs que, per cinquè any consecutiu, organitzen la Fundació Ernest Lluch i l’Ivie a València. En aquesta edició, la innovació i el seu paper en el creixement socioeconòmic és el fil conductor de les sis sessions programades sota el títol “La innovació com a destrucció creativa”. Francisco Pérez, director de Recerca de l’Ivie, va explicar la motivació d’aquest nou cicle i va presentar els dos primers dialogants. Paula Carsí, gerent de Transformació i Innovació de Ford Espanya; i Xavier Marcet, president de Lead to Change i de la Drucker Society de Barcelona i professor de la Universitat Pompeu Fabra, van ser els protagonistes del primer diàleg, celebrat ahir a la Fundació Bancaixa.
Paula Carsí va explicar com s’ha introduït la innovació en totes les àrees de Ford Espanya i no només en la fabricació, cosa que suposa més inversió i una transformació organitzacional de tota la cadena de valor. “A Ford ja ningú pensa que es pot ser competitiu si no s’innova”, ha destacat. Segons la seva opinió, les grans empreses tenen l’obligació d’exercir com a impuls tractor de la innovació perquè tenen la capacitat econòmica per desenvolupar-la, però no ho poden fer si no hi ha un ecosistema innovador en què participin les pimes, les institucions i l’Administració .
Per altra banda, Xavier Marcet, ha insistit que la innovació és imprescindible, però extremadament difícil. “En un terç de les empreses la innovació és només retòrica, en un altre terç no dóna resultats i només a la tercera part restant s’obtenen alguns resultats”, ha explicat. A més a més, ha volgut destacar que la innovació no pot ser un factor de desigualtat social. Tot i això, per a Marcet no hi ha alternativa a la innovació, perquè cal ser capaç de crear valor.
“La dificultat de la innovació no és crear coses noves, sinó introduir-les a l’empresa i al mercat. Per això, necessitem recuperar la lògica de capital pacient, és a dir, no podem estar condicionats pels resultats a curt termini. Les empreses han d’estar orientades al mitjà o al llarg termini”, ha explicat el professor de la Universitat Pompeu Fabra.
Paula Carsí ha comentat també el paper del capital humà en la innovació, ja que els equips que participen de la innovació creen valor i se senten integrats a l’organització. “La capacitat d’innovar és de les poques coses que mai no podran ser substituïdes per una màquina”.
Xavier Marcet ha recordat la necessitat de desenvolupar “polítiques públiques per estimular la innovació que no actuen com el reg en aspersió –molt poc per a molts– sinó que el que cal és ajudar fermament les empreses que hagin apostes grans que després irradiaran prosperitat, de la qual es beneficiaran altres empreses i la societat en conjunt”.
Recupera el Vídeo de la sessió aquí: