PUBLICACIONS

4 diàlegs sobre “Imaginaris en transició”

Transcripció editada del cicle dut a terme la tardor de 2023

Compartir

Autor VVAA

Editor Milenio

Any de publicació 2024

Descarrega

La Fundació Ernest Lluch recull l’aposta pel diàleg de l’acadèmic i polític Ernest Lluch Martín (1937-2000), com a instrument intel·ligent per a la resolució de conflictes, discrepàncies o desencontres atàvics. El diàleg com a essència de la democràcia pura, de la pulsió no bel·ligerant
de l’ésser humà.

Després de l’èxit de les experiències anteriors, la Fundació vol seguir significant-se com a pont i punt de trobada per al Diàleg entre les diferents sensibilitats i expressions de la diversitat social, cultural, econòmica i nacional de la ciutadania de Catalunya, Espanya i Europa.

El Projecte Diàlegs, en la seva edició del 2023, es va articular al voltant d’un cicle de qautre diàlegs sobre el moment de transició en el que es troben els imaginaris compartits que conformen la nostra manera de veure el món. La publicació apareix el juny de 2024.

4 diàlegs que donen lloc a 4 capítols que compleixen amb l’objectiu de contrastar i integrar el debat expert per oferir una reflexió pública per part de personalitats que conjuguen coneixement i itineraris complementaris. En aquest intercanvi, la forma –el diàleg– comparteix protagonisme i es converteix alhora, en el missatge a transmetre. El cicle “Imaginaris en transició a la democràcia d’avui” va tenir lloc al CaixaForum Macaya de la Fundació ”la Caixa” i va ser coorganitzat amb l’Observatori Social ”la Caixa”.

Capítols:

D1. Un nou imaginari de relació entre administració i ciutadania: reptes i reformes urgents per a l’administració pública (Dimarts 26 de setembre de 2023 – 18.00 -19.30)

  • Eloisa del Pino – Presidenta del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) – Investigadora del CSIC
  • Carles Ramió – Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)

D2. La creació d’imaginaris de futur (Dimarts 3 d’octubre de 2023. 18.00-19.30)

Introducció Vídeo

  • Fernando Cucchietti –  Líder de l’equip d’Anàlisi de Dades i Visualització del Barcelona Supercomputing Centre

Diàleg

  • Joan Fontcuberta –  Fotògraf, artista conceptual, assagista i teòric de la imatge
  • Judit Carrera – Directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

D3. Les democràcies i la gestió de l’ansietat climàtica: De la filosofia de l’alerta al pensament ecològic.(Dimarts 10 d’octubre de 2023. 18.00-19.30)

Vídeo introductori previ

  • Marta Torres Gunfaus – Investigadora sènior a l’Institut du Développement Durable et des Relations Internationales (IDDRI, Paris)

Diàleg:

  • Santiago Zabala – Professor d’investigació ICREA i professor de Filosofia Contemporània i Política a la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
  • Michael Marder – Professor d’investigació de la Fundació Basca per la Ciència (Ikerbasque) al departament de filosofia a la Universitat del País Basc

D.4. El capitalisme davant de l’imperatiu de la transició ecològica: Nous imaginaris per respondre a un canvi econòmic sistèmic (Dimarts 24 d’octubre de 2023. 18.00 -19.30)

  • Antón Costas – President del Consell Econòmic i Social d’Espanya (CES)
  • Natalia Fabra – Catedràtica al Departament d’Economia de la Universitat Carlos III de Madrid.