PUBLICACIONS

8 diàlegs sobre “Nusos de la democràcia”

Transcripció editada del cicle dut a terme la tardor de 2022

Compartir

Autor VVAA

Editor Milenio

Any de publicació 2023

Descarrega

La Fundació Ernest Lluch recull l’aposta pel diàleg de l’acadèmic i polític Ernest Lluch Martín (1937-2000), com a instrument intel·ligent per a la resolució de conflictes, discrepàncies o desencontres atàvics. El diàleg com a essència de la democràcia pura, de la pulsió no bel·ligerant
de l’ésser humà.

Després de l’èxit de les experiències anteriors, la Fundació vol seguir significant-se com a pont i punt de trobada per al Diàleg entre les diferents sensibilitats i expressions de la diversitat social, cultural, econòmica i nacional de la ciutadania de Catalunya, Espanya i Europa.

El Projecte Diàlegs, en la seva edició del 2022, es va articular al voltant d’un cicle de vuit diàlegs sobre els principals nusos de la democràcia i com aquests afecten el sistema democràtic.

La publicació apareix el juliol de 2023.

8 diàlegs que donen lloc a 8 capítols que compleixen amb l’objectiu de contrastar i integrar el debat expert per oferir una reflexió pública per part de personalitats que conjuguen coneixement i itineraris complementaris. En aquest intercanvi, la forma –el diàleg– comparteix protagonisme i es converteix alhora, en el missatge a transmetre. El cicle “Nusos de la democràcia” va tenir lloc al CaixaForum Macaya de la Fundació ”la Caixa” i va ser coorganitzat amb l’Observatori Social ”la Caixa”.

Capítols:

D1. La nova geopolítica. Les opcions de la democràcia Europea (6 d’octubre – 18.00-19.30)

  • Arancha González Laya – Degana de l’Escola d’Afers Internacionals de París (PSIA). Ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya (2020 – 2021)
  • Sylvie Kauffmann – Directora editorial i columnista del diari Le Monde

D.2. Estratègies sostenibles de finançament de la democràcia. Perspectives econòmiques de l’economia d’Espanya i Europa (13 d’octubre – 18.00-19.30)

  • Santiago Lago – Catedràtic al Departament d’Economia Aplicada a la Universitat de Vigo. Investigador sènior de FUNCAS. Membre de la Comissió d’experts per a la reforma del finançament autonòmic i del Comitè d’experts per a la reforma del sistema tributari
  • Teresa García-Milà – Catedràtica del Departament d’Economia i Empresa a la Universitat Pompeu Fabra i directora de la Barcelona School of Economics. Membre del Consell assessor d’assumptes econòmics del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital

D3. Les democràcies i els reptes i costos de la transició energètica. Qui i com ho pagarem? (20 d’octubre – 18.00-19.30)

  • Xabier Labandeira – Catedràtic d’Economia a la Universitat de Vigo. Director del think tank Economics for Energy. Investigador afiliat al Center for Energy and Environmental Policy Research (CEEPR) del MIT de Massachusetts
  • Mar Reguant, Catedràtica – Associate Professor of Economics at Northwestern University (Chicago) i Research Fellow at the Barcelona School of Economics.

D4. Privacitat, tecnologia, poder i democràcia (27 de octubre – 18.00-19.30)

  • Lucía Velasco – Economista experta en l’impacte social de la tecnología. Directora de l’Observatorio Nacional de Tecnología y Sociedad (ONTSI) del Ministerio d’Asuntos Económicos y Transformación Social (2021- Juny 2022)
  • Txetxu Ausín – Científico Titular del Instituto de Filosofía, Grupo de Ética Aplicada, Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CCHS – CSIC)

D5. Els nusos de la Justícia (3 de novembre – 18.00-19.30)

  • Garbiñe Biurrun Mancisidor – Magistrada. Presidenta de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (2009-2026)
  • Francisco Caamaño Domínguez – Catedràtic de dret constitucional de la Universitat de la Corunya. Ministre de Justícia (2009 – 2011)

D.6. Nusos de la deliberació democràtica: noves institucionalitats. (10 de novembre – 18.00-19.30)

  • Daniel Innerarity – Catedràtic de Filosofia Política, investigador Ikerbasque a la Universitat del País Basc i titular de la càtedra Intel·ligència Artificial i Democràcia a l’Institut Europeu de Florència
  • Clara Serra –Investigadora a l’ADHUC de la Universitat de Barcelona Filòsofa. Activista feminista

D7. L’estat del sistema de salut: Anàlisi d’un pilar bàsic de confiança en el sistema democràtic (17 de novembre – 18.00-19.30)

Introducció de Beatriz González López-Valcárcel – Catedràtica de Mètodes Quantitatius en Economia i Gestió de la Universitat de Las Palmas de GC

  • Fernando Rodríguez Artalejo – Catedràtic i Director del Departament de Medecina Preventiva i Salut Pública a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) Expert de l’equip d’evaluació independient del desenvolupament del Sistema Nacional de Salud (SNS) davant la COVID-19.
  • José Maria Abellán, Catedrátic d’Economia Aplicada de la Universitat de Murcia

D.8. El nus camp-ciutat-metròpoli – Implicacions cíviques i democràtiques de la gestió del territori (24 de noviembre – 18.00-19.30)

  • Oriol Nel.lo – Professor del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Vanesa Freixa – Activista rural. Directora de l’Escola de Pastors de Catalunya (2009 – 2016) i d’Obrador Xisqueta.