Dimecres 7 de febrer a les 10.30 va tenir lloc la XIX Jornada Ernest Lluch de Ciències Polítiques i Socials que s’organitza de manera inenterrompuda des de 2006 en coorganització amb la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra i Fundació Ernest Lluch.
Amb el títol de “Transició ecològica: afrontant la crisi ecosocial” la Jornada va iniciar-se amb els parlaments institucionals introductoris d’Abel Escribà, Degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra i de Ferriol Sòria – President de la Fundació Ernest Lluch.
Els estudiants de la Facultat de CIències Polítiques i Socials: Pau Orive, Jordi Farré i Àlex Aranda han moderat la taula i han presentat les ponències dutes a terme per Mar Reguant, investigadora ICREA a l’institut d’Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC) i Affiliated Professor of the Barcelona School of Economics (BSE), Marta Conde, Marie Sklodowska-Curie Fellow a l’Institute of Environmental Science and Technology (ICTA-UAB) i al CSRM i SMI de la Universitat de Queensland (Austràlia) i Diego Andreucci, postdoctoral researcher at Political Ecology Lab/Department of Economic History (Universitat de Barcelona).
Mar Reguant va centrar la seva intervenció en el repte de la transició energètica i com el podem gestionar. Va deixar palès que tenim un problema real amb el canvi climàtic: “Ja és una realitat que ens afecta a tots ara i aquí, i no als nostres nets, com sovint es deia”, i que comporta problemes greus de pobresa energètica, salut i contaminació. Per a ella, hi ha consens que hem de reduir dràsticament els gasos d’efecte hivernacle, però no ho fem prou, i tones i tones d’aquests gasos es continuen acumulant a l’atmosfera.
Creu que “no sols hem de fer les coses millor, sinó que les hem de canviar completament, fer-ho diferent de la nit al dia”. I com podem construir aquesta alternativa, necessària per a tothom? Proposa activar un seguit de mesures i accions, entre les quals les energies renovables hi tenen un paper (“molta gent les vol implantar encara que no els importi el canvi climàtic, perquè ara surten més a compte econòmicament”) Però sobretot va emfasitzar que cal replantejar moltes coses: “Ens agradi o no, haurem de canviar el nostre model de consum, de producció energètica i de model urbanístic”.
Diego Andreucci va parlar del “Colonialisme energètic i extractivisme verd”, una intervenció centrada en la tesi que els plans de transició energètica dominants reforcen el caràcter insostenible i colonial del capitalisme fòssil.
Per a la investigadora de l’ICTA-UAB, Marta Conde, actualment hi ha una sèrie d’elements plantejats com la solució a la crisi ecosocial, però que no ajuden precisament a posar-hi remei: en primer lloc, el creixement verd (economia circular, renovables, etc.) enfocat com una manera de poder continuar augmentant la productivitat i el PIB sense aturador. En segon lloc, el “desacoblament econòmic” respecte a materials i emissions, que no és factible; en tercer lloc, l’ús de la tecnologia, que es creu que és suficient per capturar el CO2; i finalment, l’eficiència energètica, per la qual aposten la majoria dels plans nacionals, que proposen utilitzar menys energia per fer la mateixa activitat, però que sovint provoquen un efecte “rebot”, en què els guanys en eficiència reverteixen en més consum.
La part final de la jornada va consistir en diverses qüestions plantejades pels estudiants moderadors, debatudes pels ponents, i en un seguit de preguntes del públic assistent. Alguns dels temes plantejats van ser com aconseguir una societat més justa i ecològica que inclogui el sud global, com es pot afrontar el vessant més polític d’aquest repte, en què hi ha una tensió entre l’acció política i governamental i la societat; o si les institucions actuals tenen les eines necessàries per aplicar aquestes polítiques públiques i per rebre les respostes socials que puguin tenir.
Pots veure AQUÍ la notícia a la pàgina web de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra
Pots recuperar la Jornada en el Video:
Amb el suport de: