CERCAR Notícies

Respostes institucionals a l’Espanya plurinacional

Crònica de la taula rodona celebrada a Gandia en el marc de la Universitat d'Estiu

Compartir

18 d'agost de 2014

Descarrega

Galeria

Descarrega

Crònica-resum

Nota informativa de l’acte dut a terme per la secció valenciana de la Fundació Ernest Lluch el dia 28 de juliol de 2014.


En el marc de la XXXI Universitat d’Estiu de Gandia 2014 i organitzat conjuntament per la Càtedra Alfons Cucó i la secció valenciana de la Fundació Ernest Lluch va tindre lloc una taula rodona amb el títol Respostes institucionals a l’Espanya plurinacional.

A l’acte celebrat al saló d’actes de la Casa de Cultura González de Quirós hi participaren els professors Salvador Cardús, catedràtic de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Vicent Soler, catedràtic d’Economia Aplicada i degà de la facultat d’Economia de la Universitat de Valencia, i Manuel Martínez Sospedra, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Cardenal Herrera-CEU de València. L’acte va estar moderat per Ferran Archilés, professor del departament d’Història Contemporània a la Universitat de València. En representació de la Càtedra Alfons Cucó assistí Fina Alberola i per part de la Fundació Ernest Lluch assistiren els professors de la Universitat de València Pablo Cervera i Joaquim Cuevas. També es comptà amb la presència del director de la Universitat d’Estiu de Gandia i professor de la Universitat de Valencia Josep Montesinos.

Amb un espai de vint minuts per ponent el professors Cardús, Soler i Sospedra exposaren els principals trets, evolució i models de la construcció nacional catalana, valenciana i espanyola respectivament. De les nombroses qüestions plantejades les referides a l’encaix català al marc constitucional espanyol, inclòs el dret a decidir, així com la manca de reconeixement de la singularitat valenciana a la resta de l’Estat, foren les que propiciaren més interès i punt de vista més divergents, tant entre el ponents com també entre el nombrós públic assistent. Una vegada exposats i debatuts els principals arguments les preguntes del públic que omplí en bona part el recinte donà pas a un intens debat final.

Font:
 Secció valenciana de la Fundació Ernest Lluch
Fotos: Juantxo Ribes