CERCAR Notícies

Revenga i Pérez dialoguen sobre la sostenibilitat de l’estat del benestar després de la Covid

Tercer diàleg del cicle 'Desigualtat ampliada' al Palau Macaya de l'Observatori social "la Caixa"

Compartir

22 d'octubre de 2021

Descarrega

Galeria

Descarrega

El tercer diàleg del cicle sobre ‘Desigualtat ampliada‘ va tenir lloc ahir, dijous 21 d’octubre, al Palau Macaya de Barcelona i es va focalitzar en el sosteniment de l’Estat de benestar. Una temàtica pertinent que per a l’ocasió va comptar amb dos dialoguistes de luxe, com van ser el catedràtic emèrit d’Anàlisis Econòmic de la Universitat de València i director de l’Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas (IVIE), Francisco Pérez, i Ana Revenga, nonresident Senior Fellow al Global Economy and Development Program de la Brookings Institution i adjunct Lecturer a la Walsh School of Foreign Service de la Georgetown University.

El diàleg va ser una aproximació acurada i precisa a la vigència i importància del manteniment dels pilars de l’estat del benestar així com, una anàlisi de la salut i sostenibilitat d’aquests estats, en un món canviant, complexe i global. Ambdós dialoguistes van traçar les línies vermelles per les que no cal passar a risc d’incrementar més les desigualtats, és a dir; salut, educació, treball, pensions i expectatives de futur (Revenga). I sobretot en un context crucial com l’actual, on una bona provisió i priorització dels fons europeus permetran sortir d’aquesta crisi d’una manera diferent a la de la gran recessió marcada per les polítiques d’austeritat (Pérez). 

Precisament, un dels punts forts del diàleg va ser l’abast de la perspectiva analítca dels dialoguistes, capaços de focalitzar la sostenibilitat de l’estat de benestar a Espanya i de la incidència no menor dels diferents graus de descentralització en l’estat de les autonomies (Pérez), així com d’eixamplar l’anàlisi a un marc més global incloent les experiències i realitats dels països en vies de desenvolupament i emergents (Revenga). L’educació i la salut com a bases de la piràmide en la que s’ha de sostenir un estat modern, va ser un punt de consens per ambdós dialoguistes, a la vegada que la necessitat d’obrir debats en torn a la viabilitat del sistema de pensions, de recaptació impositiva i de prioritats d’inversió, van quedar oberts per a futurs diàlegs. 

*Reprodueix el vídeo íntegre del diàleg aquí (clica a la imatge) o des de l’arxiu del Palau Macaya

Dijous vinent, 28 d’octubre, a dos quarts de set de la tarda, al Palau Macaya i per streaming, el cicle continua amb el diàleg ‘Desigualtat i canvi climàtic’ amb Humberto Llavador, professor d’Economia a la Universitat Pompeu Fabra, docent de la Barcelona Graduate School of Economics i investigador de l’Institute for Political Economy and Governance (Barcelona iPEG) i María José Sanz Sánchez, directora científica del Centre d’Investigació del Canvi Climàtic BC3 del País Basc.