CERCAR Notícies

Steinberg i Tugores dialoguen sobre els condicionants geoestratègics i econòmics del TTIP

  Ahir, dimarts 10 de novembre es va celebrar el setè diàleg del cicle d'enguany

Compartir

11 de novembre de 2015

Descarrega

Galeria

Descarrega

Una qüestió aparentment polèmica i actual com el TTIP mereixia una mirada àmplia i rigorosa com la que van oferir els protagonistes del diàleg d’ahir titulat: Efectes del Tractat de Comerç entre la UE i els EUA (TTIP). La relació comercial entre Europa i el món. Un títol i un subtítol que van emmarcar el contingut del diàleg entre dos punts de vista coincidents, relativament crítics amb els plantejaments inicials del tractat i equidistants en les lectures de substracte ideològic.

D’aquesta manera, tant el Catedràtic d’Economia i exrector de la Universitat de Barcelona, Joan Tugores, com l’investigador principal d’economia internacional del Real Instituto Elcano i professor d’Anàlisi Econòmica de la Universidad Autónoma de Madrid, Federico Steinberg, van conversar des del conixement, posant especial èmfasi a les causes, a les deficiències i virtuts i a les conseqüències d’un tractat que respon a un context concret. En aquest sentit Tugores va destacar que  si es tractés d’un tractat de lliure comerç a l’ús, el seu contingut no seria tant extens com és. I per tant, l’abast del TTIP va un pèl més enllà de les qüestions merament arancelàries. Context polític, econòmic i comercial d’un món que vira a l’est, explica segons Steinberg part de les intencions dels EUA de signar amb Europa un acord semblant al que ha signat amb països de la zona Àsia-Pacífic, per tal de pivotar el comerç mundial del futur. I és que la realitat geoestratègica ha jugat un paper fundamental en la promoció i ara sembla que reconsideració d’aquest acord comercial i atlàntic, que més enllà de crítiques al liberalisme econòmic presenta un model regulador diferent al que s’ha establert normativament a Europa i que a hores d’ara sembla ser una de les raons que més dificulten l’acceptació i signatura d’aquest tractat. 

El president de la Fundació Ernest Lluch, Joan Majó, va obrir el diàleg fent referència al text que la Comissària Europea de Comerç, Cecilia Malmström, va redactar per a l’ocasió i que es va repartir als assitents a l’inici de l’acte i que reproduïm, aquí.

El diàleg entre Steinberg i Tugores va ser el setè i penúltim del cicle d’enguany que ha tingut lloc els dimarts, a les set de la trarda al aixaForum Barcelona. Dimarts vinent, 17 de novembre es tanca el cicle amb un diàleg dedicat a l’educació, talent i treball

Propers diàlegs a CaixaForum Barcelona:

Dimarts 17 de novembre – Auditori CaixaForum BCN
D8 – El Futur de l’educació i el treball a Europa: gestió del talent en l’economia global

  • Sara de la Rica. Catedràtica d’Economia de la Universidad del País Vasco. Directora de la Càtedra FEDEA "Fuentes Quintana" de Investigación del Banco de España-FEDEA.
  • Josep Joan Moreso. President de l’Agència de Qualitat Universitària i rector de la Universitat Pompeu Fabra (2005-2013).