CERCAR Notícies

Txetxu Ausín, president del comitè d’ètica del CSIC, exposa com abordar la soledat en el context de la promesa tecnològica

Tercera sessió del cicle coorganitzat amb el Club de Roma, la Fundació "la Caixa" i la col.laboració de la FATEC i la Cambra de Comerç de Barcelona

Compartir

16 d'abril de 2024

Descarrega

Galeria

Descarrega

El passat 15 d’abril es va celebrar al Palau Macaya la tercera sessió del Cicle “De Plató a Aristòtil: gaudir o patir la longevitat. Aquesta continua en la línia dels diàlegs anteriors, i té com a precedent la dissertació duta a terme per Lola Puga sobre les noves condicions de vida en una nova vellesa.

La sessió va ser iniciada pel President de la Oficina del Club de Roma a Barcelona, Jaume Lanaspa, qui va parlar també en nom de la Fundació Ernest Lluch. Aquest va introduir el diàleg, i va agrair tant al públic com a les institucions que van fer possible la sessió la seva assistència i participació.

El CaixaForum Macaya va acollir en Txetxu Ausín, investigador científic i director de l’Institut de Filosofia del CSIC (Grup d’Ètica Aplicada, GEA), les àrees d’investigació i treball del qualsón l’ètica pública, la bioètica, els drets humans i la filosofia de les tecnologies disruptives.

El ponent va començar la seva dissertació argumentant què la soledat és política, i com està íntimament connectada amb el canvi social i la promesa tecnològica. L’investigador distingeix entre dos tipus de soledats: la desitjada i la no desitjada. L’eix del diàleg va girar en torn a la soledat no desitjada, ja que és la que acostuma a generar dolor i a convertir-se en una qüestió social. És un problema clau com a determinant a l’hora de debilitar la salut de les persones d’edat avançada. En aquest sentit, Ausín va citar estudis que establien correlacions entre la soledat i l’augment de malalties cardiovasculars, psicològiques o les taxes de suïcidi.

Al viure en una societat absolutament digitalitzada, moltes de les possibles solucions als problemes de la soledat s’han relacionat amb les noves tecnologies. Tot i que poden ser útils per pal·liar els efectes de la soledat, aquestes no són la solució al problema que passa per un augment de la intervenció pública. S’ha de plantejar la tecnologia, en paraules del ponent, com a complement i no com a substitut. És vital introduir elements ètics en els robots, com la privacitat, la seguretat i la protecció. Els robots mai podran preentar atributs inherents als éssers humans , i el fet de tenir robots encarregats de fer companyia a les persones en situació de soledat pot generar problemes ètics i morals que cal abordar.

La sessió va acabar amb una rica conversa entre el públic i l’investigador basc.

La propera sessió serà el dia 27 de maig a les 18 hores a càrrec de Javier Yanguas, director científic del programa de gent gran de la Fundació “La Caixa”, amb el títol de “Tendències d’aquí a 10/20 anys: reptes de la nova longevitat”.

(Héctor Díaz Fernández)

Pots recuperar aquí el Vídeo de la Sessió:

.

Coorganitza:

Col.labora:

Amb el Suport de: