CERCAR Notícies

L’impacte de la crisi al futbol, centra la primera Conferència Ernest Lluch d’Economia i Futbol

L'auditori 1899 va acollir aquest acte acadèmic que promoun el FC Barcelona i la Fundació Ernest Lluch

Compartir

19 de juny de 2013

Descarrega

Galeria

Descarrega

El passat dilluns 17 de juny, a les 11 hores, va tenir lloc la Primera Conferència Ernest Lluch sobre Economia i Futbol, que reunia per a l’ocasió a reconeguts economistes experts en el tema proposat: “L’impacte de la crisi al futbol. Estratègies adaptatives”.

Britànic d’orígen però resident als EUA, el Dr. Stefan Szymanski (Stephen J. Galetti Collegiate Professor of Sport Management. de la Universitat de Michigan i Co-Director del Michigan Center for Sport Management), fou el ponent principal d’una jornada de  debat, intensa i profitosa. Precedit per les intervencions inicials dels senyors Carles Vilarrubí ( Vicepresident de l’Àrea Institucional del FC Barcelona) i Enric Lluch ( Vicepresident de la Fundació Ernest Lluch), la intervenció del professor Szymanski va emmarcar la relació existent entre el predomini mediàtic i esportiu del futbol en el món global d’avui i algunes de les debilitats estructurals que presenta el model econòmic en què se sostenta. Amb una erudit repàs als factors històrics que determinen el marc econòmic i financer dels clubs de futbol a Europa i Espanya, el professor Szymanski va posar sobre la taula alguns elements de discussió com ara la necessitat de prescindir del sistema d’ascensos i descensos i optar així per un model més redistributiu dels ingressos, a l’hora que facilitaria una competitivitat menys desigual que l’existent avui dia a les diferents ligues europees.

Aquesta i altres reflexions del ponent varen ser recollides pels membres de la taula rodona posterior. El Cap d’Esports del diari El País, Ramon Besa, fou l’encarregat de conduir una taula de luxe, que reunia a reconeguts experts com el Dr. Egon Franck (Catedràtic del Department of Business Administration–Strategic Management and Business Policy de la Universitat de Zurich. Membre de la UEFA Club Financial Control Body), el Dr. Plácido Rodríguez (Catedràtic d’Escola Universitària de la Universidad de Oviedo. President de la International Association of Sport Economists (IASE) i ex-president del Sporting de Gijón) i el Dr. Jaume García (Catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra). Tots ells, persones de llarga trajectòria en l’estudi de les finances en el món del futbol i autors de diversos estudis de referència, com va quedar pal·lès en les intervencions, acadèmiques, erudites, i sumament divulgatives.

El contrast de visions, així com la complementarietat dels aspectes tractats (el marc global del mercat futbolístic, l’especificitat de la Liga i el canvi sofert des de la conversió dels clubs en SAD, i el paper de la UEFA com a organisme regulador) varen ser algunes de les qüestions que varen centrar un interessant debat amb participació del públic inclosa.

La jornada va cloure amb el parlament de cloenda del Dr. Ramon Adell, president de la Comissió Econòmica del FC Barcelona, qui va adreçar unes sentides paraules en record d’Ernest Lluch, amb qui compartien professió, universitat i passió blaugrana


Material adjunt:
  • Entrevista al Dr. Stefan SzymanskiEl País
  • Ponència del Dr. Stefan Szymanski: Financial instability in football.