La Jornada de Diàlegs del Món Local es realitza anualment i la promou la Fundació Ernest Lluch amb el suport de la Diputació de Barcelona amb la voluntat d’oferir un marc de reflexió sobre els problemes que afecten a l’àmbit local i les relacions que s’estableixen entre l’administració de proximitat i la ciutadania.
La Jornada ha comptat amb la presentació i obertura per part de Joan Majó – President de la Fundació Ernest Lluch ha iniciat la jornada recordant que «hi ha grans problemes a nivell local per unificar la gestió dels serveis socials i del sistema sanitari» i ha lamentat que els municipis han de donar resposta a problemes «dels quals sovint no en tenen les competències»
I de manera formal la Jornada s’ha iniciat amb el parlament d’bertura de Lluïsa Moret, Presidenta de la Diputació de Barcelona. la presidenta Lluïsa Moret ha emfasitzat que s’hagi posat el focus de la sessió en el món local, «que implica centrar-se en la vida quotidiana, on passen les coses i es poden transformar: on tenim la família i el nostre espai de seguretat». És per això que, per a Moret, «els serveis socials han de tenir centralitat absoluta en les polítiques de les administracions públiques, que sempre han aspirat a ser pilar de l’àmbit del benestar i la democràcia». Per a la presidenta, tot plegat s’ha demostrat en les últimes dècades, en què els serveis socials han hagut de donar resposta a les conseqüències dramàtiques de la crisi econòmica de 2008 i a la crisi sanitària derivada de la Covid-19. Segons Moret, quan es parla de drets fonamentals «és necessari actualitzar arguments i replantejar-nos els paradigmes tradicionals enfront els incipients reptes demogràfics, com són l’envelliment i l’augment de l’esperança de vida».
La jornada ha continuat amb un diàleg acadèmic encapçalat pel professor de l’Escola del Treball Social de la Universitat de Barcelona, Manuel Aguilar Hendrickson, i la científica titular del CSIC i membre del grup de recerca sobre envelliment de la institució, Dolores (Lola) Puga.
Puga ha exposat alguns reptes de futur dels serveis socials, que «han de pensar respostes més flexibles a les cures, com per exemple la seva distribució al territori, però també respecte l’augment de l’esperança de vida que allarga el període que requereix de cures intenses». Aquest fet tindrà una conseqüència directa: «cada vegada hi haurà més persones amb limitacions cognitives severes a causa de l’edat, i caldrà donar resposta a etapes més inicials de les cures per prevenir-ne l’empitjorament i donar ajudes complementàries». Per la seva banda, Aguilar ha subratllat l’evolució de la societat en les últimes dècades, «marcades per l’envelliment de la població i la incorporació gradual de les dones al mercat laboral». En aquest sentit, el professor universitari ha incidit en «la creixent exigència de desenvolupament infantil que obliga els pares a donar més respostes que mai per ajudar els fills, i en un context de més ruptures de parella i nous models familiars». Aguilar s’ha mostrat escèptic sobre la possibilitat que un únic sistema de serveis socials sigui capaç de donar resposta a totes les qüestions. En el rerefons queda el repte d’actualitzar i replantejar les polítiques socials enfront els incipients reptes demogràfics, com l’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida.
A continuació, s’ha realitzat una taula tècnica sobre oportunitats i bones pràctiques en la gestió dels serveis socials al món local. La Taula ha comptat amb tres intervencions:
Marta Segura – Directora General de l’Autonomia Personal i la Discapacitat de la Generalitat de Catalunya i Aina Plaza – Directora general de Planificació de Recerca en Salut de la Generalitat de Catalunya, han entrat a exposar com es pretén avançar (i ja s’està avançant) cap a l’atenció sociosanitària, exposant el cas de l’Agència d’Atenció Social i Sanitària.
En un segon bloc, Francesc Hernández – Cap de de servei de suport als Serveis Socials bàsics. Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ha exposat les bases per a un nou model de gestió de prestacions econòmiques locals que s’han treballat de manera exhaustiva des de la Diputació de Barcelona.
Finalment, s’han exposat dos casos de Bones Pràctiques. En primer lloc, Maria Gil – Cap del Servei Benestar Social de l’Ajuntament de Mataró, ha exposat la innovació en la transformació dels serveis socials locals en el cas del projecte Papallona de Mataró. CLICA A LA FOTOGRAFIA PER A VEURE LA PRESENTACIÓ
A continuació Montserrat Coll, Coordinadora de serveis socials de l’Ajuntament de Canovelles ha exposat noves formes de comunicar des dels serveis socials a partir del Pla de Comunicació de l’Ajuntament de Canovelles
Finalment el director de la Fundació Ernest Lluch, Ferriol Sòria, va cloure la Jornada agraint la confiança de la Diputació de Barcelona, i agraïnt a la Diputació, ponents i assistents les seves aportacions i la capacitat de gestar una reflexió compartida en un àmbit com el de serveis socials central en les polítiques de benestar a casa nostra
Recupera la Jornada aquí:
Més informació a El Diari de la DIBA:
Amb el suport de: