Cohesió social i democràcia: gestionant la incertesa
El 2024 han catalitzat moltes de les incerteses que percebem de manera difusa: el desordre i la fragmentació del poder globals, els canvis econòmics sistèmics, i el seu impacte en les nostres democràcies i estats del benestar també com a resultat les eleccions d’aquest any. De manera específica:
- L’economia global està en transició passant d’uns models desafiats per insostenibles cap a sistemes alternatius que encara no acaben de prendre forma. En un context de limitació dels pressupostos públics hem de trobar estratègies encertades que siguin justes socialment. És possible gestionar el canvi climàtic a les nostres democràcies? Hi estem a temps?
- 2024 ve marcat per eleccions nacionals, europees però també arreu del món amb l’Índia o els EUA com a rerefons. La polarització política pot augmentar les tensions socials i l’hostilitat cap a uns sistemes democràtics que poden estar en risc. Com fer retrocedir la pulsió autoritària i recuperar la confiança de la ciutadania?
- Així mateix, mentre gestionem la incertesa caldrà encertar on dirigir la despesa de la política pública per mantenir els estàndards de benestar europeu, la cohesió social i la reducció de la desigualtat per evitar que la polarització política no esedevingui també social i econòmica. Quines són les polítiques necessàries i possibles per assegurar el futur de la protecció social i l’estat del benestar a Espanya i la UE?
- L’esclat, gestió i derivades de la guerra d’Ucraïna i Gaza o Orient mitjà són símptomes d’un canvi de llarg recorregut en el pla geopolític que ens deixa un paisatge de major fragmentació del poder global i en què el sistema multilateral existent lluita per romandre rellevant . En aquest context, la UE també està canviant i els reptes de la seva ampliació i gestió també. Com condicionaran el context geopolític i econòmic els reptes de la UE i el benestar europeu?
El cicle pretén destriar quins són l’origen d’aquests canvis, cap a on van i fer-ho des d’una doble perspectiva empírica i teòrica, a partir de l’anàlisi com a punt de partida i la proposta com a punt d’arribada i amb el diàleg com a metodologia útil per fer-ho possible.
LLOC: Palau Macaya (Passeig Sant Joan, 108)
PROGRAMA:
Diàleg Inaugural – 7 de novembre – 18.30 – 20.00
D 1. Transició economico-ecològica i justícia social: la gestió climàtica en democràcia
Diàleg
- Cristina Monge – Sociòloga i politòloga. Presidenta de + Demo. Especialista en ànàlisi de la governança per a la transició ecològica.
- Cristina Gallach – Exsecretaria general adjunta de Nacions Unides per a la Informació; Exsecretaria d’estat d’Assumptes Exteriors del Govern d’Espanya.
14 de novembre – 18.30 – 20.00
D2. La gestió de la incertesa democràtica: com recuperar la confiança
- Kalypso Nicolaïdis – Chair en Global Affairs a la School of Transnational Governance , European University Institute (EUI); Catedràtica emèrita de la Universitat d’Oxford
- Mariam Martínez Bascuñán – Professora de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Madrid. Directora d’Opinió del diari El País (2018-2020)
21 de novembre – 18.30 – 20.00
D3. Polítiques públiques per blindar la cohesió social i la reducció de la desigualtat
- José Fernández Albertos – Director del Departament de Polítiques Públiques del Gabinet de la Presidència del Govern d’Espanya
- Anna Diamantopoulou – Excomissària europea d’Ocupació, Assumptes Socials i Igualtat d’Oportunitats. Presidenta de DIKTIO
Diàleg de cloenda – 26 de novembre – 18.30 – 20.00
D.4. Prospectiva econòmica i geoestratègia: els reptes del benestar europeu
- Daniela Schwarzer – Membre de l’Executive Board de la Bertelsmann Stiftung. Professora honorària a la Freie Universität Berlín
- Nathalie Tocci – Directora de l’Istituto Affari Internazionali (Roma), professora part-time a la School of Transnational Governance (EUI), professora honoraria a la Universitat de Tübingen
Per a més informació consulteu les web:
www.fundacioernestlluch.org
https://palaumacaya.fundacionlacaixa.org/ca/
Coorganitza:
Observatori Social de la Fundació “la Caixa”
Amb el Suport de: