Diàleg 5: La resposta i la gestió política-institucional als radicalismes i el terrorisme
Dilluns 14 novembre 2016 – 19h. CaixaForum Barcelona
Dialoguen:
- Alfredo Pérez Rubalcaba. Vicepresident del Govern (2010-2011) Ministre de l’Interior (2006-2011); de la Presidència (1993-1996) i d’Educació i Ciència (1992-1993).
- Francisco Fonseca. Director general adjunt de la Direcció General de Justícia i Consumidors de la Unió Europea
Sinopsi: La gestió político-institucional del fet violent global ha requerit cada vegada més d’una major coordinació entre els serveis d’intel·ligència i seguretat europeus. Però ha necessitat sobretot d’una coordinació política per a fer-ho possible. La gestió de fenòmens violents així com d’episodis crítics de violència, demanda d’una gestió i determinació polítiques concreta que es materialitza sovint de manera diferents en funció del país i el moment. Catalunya, Espanya i Europa han viscut el terrorisme des de diferents expressions. El diàleg comptarà amb responsables polítics i institucionals que han estat en la gestió directa d’aquestes situacions i en la configuració de l’arquitectura institucional que ha de permetre-hi fer-hi front, exposant encerts, errors i mancances.
Participen en aquest Diàleg:
Alfredo Pérez Rubalcaba. Vicepresident del Govern (2010-2011) Ministre de l’Interior (2006-2011); de la Presidència (1993-1996) i d’Educació i Ciència (1992-1993).
Professor de Química Orgànica de la Universitat Complutense de Madrid i polític socialista espanyol. Va ingressar al Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) l’any 1974, i amb l’arribada al Govern del PSOE en les eleccions generals espanyoles de 1982, va assumir diferents càrrecs relacionats amb la universitat i l’educació. L’any 1988 va ser nomenat Secretari d’Estat d’Educació i l’any 1992 fou nomenat Ministre d’Educació i Ciència, càrrec que ocupà fins al 1993, al ser nomenat Ministre de la Presidència i de Relacions amb Les Corts i Portaveu del Govern (1993-1996) En el XXXIVè Congrés del PSOE, va ser escollit membre de l’Executiva i secretari de Comunicació i va ser un dels principals encarregats de mantenir contactes amb el govern popular sobre ETA arran de la treva de 1999. També va encapçalar la delegació socialista que va acordar amb el PP el denominat Acord per les Llibertats i contra el Terrorisme, signat al desembre de 2000. L’11 d’abril de 2006 substituí José Antonio Alonso al capdavant del Ministeri d’Interior, càrrec que va ocupar fins l’any 2011. Des de febrer de 2012 fins a juliol de 2014, va ser líder de l’oposició i secretari general del seu partit, pel que va ser candidat a la presidència del Govern en les eleccions generals de 2011. Al juny de 2014 va anunciar que deixaria el seu escó al Congrés i la vida política al setembre de 2014 per tornar a la universitat a impartir classes de Química Orgànica. Finalment, la renúncia al seu escó es va fer efectiva el 2 setembre 2014.
Francisco Fonseca Morillo. Director general adjunt de la Direcció General de Justícia i Consumidors de la Unió Europea.
Doctor en Dret per la Universidad de Valladolid i llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universidad Complutense de Madrid, així com professor de Dret Internacional Públic en excedència de la Universitat de Valladolid. Vinculat amb la Comissió Europea des de 1986, és en l’actualitat director general adjunt de Justícia i Consumidors, després del seu pas com a director de la Representació de la Comissió Europea a Espanya. Amb anterioritat va assumir diferents càrrecs a la Direcció General d’Afers Econòmics i Financers i dins del gabinet de qui va ser comissari de Justícia i Interior, Antonio Vitorino. Anteriorment va participar en la negociació dels tractats de Maastricht i Amsterdam, així com en la convenció que va elaborar la Carta de Drets Fonamentals de la UE. Ha participat en l’elaboració de moltes obres acadèmiques sobre dret comunitari i sobre la Unió Europea i és autor de nombroses publicacions.