CERCAR Notícies

Els politòlegs Vallespín i Lapuente protagonitzen un brillant diàleg sobre la crisi de les democràcies liberals

Cinquè diàleg del cicle ‘Democràcies Violentades’ que es va celebrar el passat 7 de novembre al Palau Macaya

Compartir

16 de març de 2017

Descarrega

Galeria

Descarrega

Amb el diàleg Quan s’acaba una democràcia? celebrat el dimarts 7 de novembre amb l’auditori del Palau Macaya de Barcelona ple a vessar, es va posar punt i seguit al Cicle de Diàlegs que promou la Fundació Ernest Lluch, per reflexionar sobre tots aquells aspectes que tensionen i violenten a les democràcies. Els protagonistes del diàleg van ser el Catedràtic de Ciència Política a la Universidad Autónoma de Madrid, Fernando Vallespín i el professor de Ciències Polítiques i research fellow al The Quality of Government Institute de la Universitat de Goteborg, Víctor Lapuente.

Resulta molt difícil determinar el punt exacte en el que una democràcia ho deixa de ser, sobretot si es bé d’una democràcia liberal garantista amb l’estat de dret. Tamateix hi ha diversos indicadors que alerten del deteriorament i pèrdua de qualitat democràtica, tals com la corrupció i la restricció de drets i llibertats. Sota aquesta premisa va transcórrer un interessant diàleg entre politòlegs experts en la matèria que, amb el professor Vallespín agut i didàctic en l’anàlisi de present i en l’argumentació política, i el professor Lapuente, robust i rigorós en plantejaments i dades, van mantenir una àgil i profitosa conversa sobre la crisi actual, molt europea, on hi ha un malestar amb governants i institucions. En aquest sentit ambdos ponents convergiren en afirmar que dos factors a combatre són la tecnocràcia i els populismes de líders carismàtics, ja que ambdues propostes si bé són del tot oposades coincideixen en banalitzar l’acció política, el vigor institucional i la pluralitat d’idees necessària per limitar al màxim la corrupció, els drets i les llibertats dels ciutadans.

El proper diàleg versarà sobre Ciutadans sota vigilància. Participació, seguretat i privacitat en les democràcies liberals i tindrà lloc dimarts 14 de novembre de 2017 a les 19h al Palau Macaya Barcelona i comptarà amb la participació de Jordi Puiggalí (Vicepresident d’Investigació i Gerent de Seguretat de Scytl Secure Electronic Voting, S.A) i Borja Adsuara (Professor, advocat i consultor. Expert en Dret i Estratègia Digital).