CERCAR Notícies

Gabilondo i Juliana, senten càtedra en el diàleg dedicat a la qualitat de la deliberació pública

Penúltim diàleg del cicle d'enguany dedicat a les Democràcies Violentades

Compartir

14 de desembre de 2017

Descarrega

Galeria

Descarrega

 Amb el diàleg La degradació de la deliberació pública a les democràcies liberals celebrat el dimecres 13 de desembre a l’auditori del Palau Macaya, es va encarar el tram final del Cicle de Diàlegs que promou la Fundació Ernest Lluch, per reflexionar sobre tots aquells aspectes que tensionen i violenten a les democràcies liberals. Els protagonistes del diàleg van ser dos periodistes d’acreditat prestigi com són Iñaki Gabilondo i Enric Juliana que van fer algunes incursions de context a l’actualitat política però que sobretot van conversar a l’entorn del paper dels media en una societat com l’actual, en un moment de tensa espera d’un devenir que es preveu profundament transformador. 

La democràcia liberal o burgesa, havia estat definida com a government by discussion. L’ideal de la discussió pública es distingia així de la pràctica de la negociació, l’objectiu de la qual no està en la recerca cooperativa del que racionalment veritable, sinó en el càlcul d’interessos i les oportunitats d’obtenir un guany mitjançant un tracte, un acord. Si bé la pràctica de negociació perviu en el pla institucional, aquestes virtuts fundacionals de la deliberació pública en democràcia semblen haver passat a la història en qüestió de pocs anys. L’era de la informació i les noves tecnologies han canviat per complet el paradigma informatiu i comunicatiu de les societats contemporànies. El món digital, la immediatesa, el predomini del visual al que textual, l’anonimat, el periodisme corporatiu i institucional contra el periodisme independent i "d’ofici", units a la teatrelització de la política, influeixen en una certa degradació del debat públic en pro d’un espectacle poques vegades gratificant. La normalització de la postveritat, tertúlies i debats del greuge i caricatura, polèmiques a les xarxes a ritme de tuits, plasmes, l’influència d’oligopolis i lobbies d’empreses d’informació poden ser signes visibles d’aquest deteriorament. Els reptes del periodisme són tan grans com necessaris d’afrontar com ben palès va quedar en el transcurs de tan interessant diàleg.

El proper diàleg versarà sobre Diversitat i contra-diversitat i tindrà lloc dimarts vinent 19 de desembre de 2017 a les 19h al Palau Macaya Barcelona i comptarà amb la participació de Gemma Pinyol i Xavier Martínez Celorrio.