AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Recuperació del compositor Tomàs Milans en el concert a la memòria d’Ernest Lluch

Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí

Compartir

Data 03/08/2012

Hora 22:00

Organitza
Festival de Músiques de Torroella de Montgrí

Lloc
Església de Sant Genís
Torroella de Montgrí

Descarrega

Organitza

En la 32a edició del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí a més del concert s’ha programat també una xerrada prèvia sobre el compositor Tomàs Milans, a càrrec del musicòleg Josep Maria Gregori

PROGRAMA

Conferència. Divendres 3 d’agost / 19 h / Museu de la Mediterrània-Can Quintana. (Entrada gratuïta):


Tomàs Milans i Godayol (1672-1742), mestre de capella del Palau de la
Comtessa i de la catedral de Girona durant el darrer barroc.
Conferència relacionada amb el concert del vespre amb el cor La Xantria, a càrrec de Josep Maria Gregori, cantant i musicòleg, catedràtic de Patrimoni Musical a la UAB

Concert. Divendres 3 d’agost / 22 h / Església de Sant Genís

Cor La Xantria
Pere Lluís Biosca, direcció

Joan Pau Pujol: In festo beati Georgii (Per a la celebració de Sant Jordi al Palau de la Generalitat) / Joan Cererols: Tres antífones marianes (Per a la devoció de la Mare de Déu de Montserrat) / Francesc Valls: Motets (Per a la litúrgia de la Catedral de Barcelona) / Tomàs Milans: Motets (Per a la litúrgia de la Catedral de Girona)

Notes sobre el concert a la memòria d’Ernest Lluch

El concert inclou uns motets del compositor maresmenc Tomàs Milans i Godayol (Canet de Mar, 1672 – Girona, 1742) aprofitant la II Beca Ernest Lluch de Recuperació de Patrimoni Musical atorgada l’any 2008 a Josep M. Gregori i Jordi Rifé, pel treball de recerca sobre la biografia i obra compositiva de Tomàs Milans.

Milans va ocupar dos càrrecs de màxima importància en el món musical de la Catalunya del seu temps: la direcció musical de la Capella del Palau de la Comtessa (entengui-se’l virrei) ?el centre més elitista del país? i, després de 1714, la direcció de la capella de música de la catedral de Girona.

El Cor La Xantria dirigit per Pere Lluís Biosca és una formació idònia per aquest tipus de programa. Va ser creada l’any 2008 per recuperar i interpretar la música vocal del Renaixement, Barroc i Classicisme, amb la intenció de donar a conèixer el patrimoni musical català, sense deixar de banda els altres grans compositors i obres de repertori d’aquests períodes.

Notes sobre el Cor La Xantria

“Sapiats que nos hauriem gran plaer que aguessem per a servei de nostra capella de bons xantres, perque volem e us pregam que vos nos trametats d’aquí sis bons e que sien jovens e alcun d’ells no haven muller, mas si n.hi ha alcun que sie prevera be.ns plau, e.n los quals sis sie tot l’ordre del cant,…” Carta de Joan d’Aragó, escrita el 12 d’agost de 1379 al vescompte de Roda.

Malgrat que actualment es descriu Xantre com el canonge responsable de la direcció coral d’una església, en els temps antics es coneixien amb aquest nom els cantants que formaven part de les capelles musicals, per influència del "chanteur", cantant en francès.

La Xantria és una formació creada per a recuperar i interpretar la música vocal del Renaixement, Barroc i Classicisme, amb la ferma intenció de fer conèixer al públic el patrimoni musical català, sense deixar de banda els altres grans compositors i obres de repertori d’aquests períodes.

Es va presentar al públic el maig de 2008 al Festival de Música Cidade de Lugo, on va interpretar l’oratori Juditha triumphans d’Antonio Vivaldi amb l’Acadèmia 1750, orquestra barroca del Festival de Torroella de Montgrí, sota la direcció d’Ottavio Dantone. Aquest oratori va ser enregistrat sota el segell Columna Música.

Des de llavors La Xantria ha participat, entre d’altres, al Festival Musicant de Campllong, Cicle de Concerts de Manlleu i Ciclo de Música Antigua de Cajasol a Còrdova i Huelva. Pere Lluís Biosca n’és el director i fundador des de la seva creació el 2008.
Pere Biosca, director del Cor La Xantria, va néixer a Vilafranca del Penedès i és reconegut com un dels valors musicals de la direcció vocal especialitzada en música antiga. Va estudiar a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb els directors Pierre Cao i Johann Dujick i a la Sibelius Akatemia d’Hèlsinki amb Matti Hyökki a més de rebre consells de reconeguts intèrprets com Harry Cristophers, Jordi Savall, Cristina Miatello o Jean Pierre Cainhac. Ha estat director de l’Orquestra de Cambra de Vilafranca, del Cor de Cambra Francesc Valls i de la Capella Joan Cererols.

Participa com a director i cantant en prestigioses agrupacions de les quals cal destacar el Cor de Cambra Francesc Valls de la Catedral de Barcelona i la Capella Joan Cererols. Actualment és el director del Cor de Cambra del Amics de la Unesco de Barcelona, assistent de Mireia Barrera al Cor Madrigal, i de l’ensemble de música antiga La Xantria. Com a director convidat ha treballat amb el cor Lieder-Càmera de Sabadell, amb l’Orquestra Terrassa 48, Orquestra de Cambra del Garraf o amb el Gruppolo Spagnolo de Tenerife. Ha participat al Gran Teatre del Liceu tot preparant les parts corals en les produccions de Le portrait de Manon de Jules Massenet i Hangman, hangman! de Lleonard Balada.

Des del curs 2007-2008 és professor de direcció coral als cursos que organitza la Federació Catalana d’Entitats Corals.

L’any 2007 va enregistrar amb el Cor de Cambra Francesc Valls el seu segon disc compacte com a director, un CD dedicat a la música de Joan Cererols.


Ernest Lluch i el Festival de Torroella, 12 anys de record i bona música

Des de fa 12 anys, les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí organitzen un concert del Festival de Músiques per mantenir viva la memòria d’Ernest Lluch, qui  havia col·laborat en el treball de recerca de compositors catalans oblidats, o poc interpretats, per ser presentats i recuperats en el Festival de Torroella.

Dins aquesta línia hi han entrat obres de compositors diversos com el Te Deum de Domènec Terradelles interpretat per la Capella Reial de Catalunya i Cor Lieder Càmera dirigits per Jordi Savall (2001); El Misteri d’Elx, drama sagrat per a la Festa de l’Assumpció de la Verge per La Capella Reial de Catalunya dirigida per Jordi Savall (2002); el concert Músiques per a l’arxiduc Carles interpretat pel Concierto Español dirigit per Emilio Moreno; Poesia i Subtilitats a la corona catano-aragonesa: Els Trobadors i l’Ars Antiqua, l’Ars Subtilior i els ministrils de la cort, L’Ars sacre i El Llibre Vermell dels peregrins (2004); Música sacra de Cuba i Catalunya al segle XVIII per Ars Longa de l’Havana (2005); obres orquestrals de Pla, Fàbrega, Pons i Baguer per l’Orquestra Barroca del Festival de Torroella de Montgrí (2006); La Festa de l’Arxiduc per Vespres d’Arnadí amb Daniel Espasa com a director artístic i Josep Lluís Guardiola com a director d’escena (2007); La rivalitat Terradellas-Jommeli per Dolce & tempesta dirigit per Stefano Demicheli (2008); La trobada apòcrifa entre els germans Pla i Händel per l’Ensemble Zefiro dirigit per Alfredo Bernardini (2009); Música a la cort de la Corona d’Aragó en temps de Joan I i Martí l’Huma, un espectacle músico-teatral interpretat pel grup de música antiga Tasto Solo dirigit per Guillermo Pérez amb text i direcció escènica de Joan Solana (2010) i La Missa de rèquiem a dos cors i baix continu de Joan Cererols amb el Cor La Stagione Armonica de Pàdua dirigit per Sergio Balestracci (2011).