AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Violència a Europa. Són compatibles democràcia, estat de dret i violència?

 1r Diàleg al Palau Macaya de Barcelona - Dimarts 3 d'octubre de 2017

Compartir

Data 03/10/2017

Hora 19:00

Organitza
Organitza: Fundació Ernest Lluch
Col·labora: Obra Social 'la Caixa'

Lloc
Palau Macaya
Pg Sant Joan 108, Barcelona

Descarrega

Organitza
Dialoguen:
  • Michel Wieviorka. Codirector del Collège d’Études Mondiales, director d’estudis de l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París i director de la Maison de la Fondation des Sciences de l’Homme.
  • Paul Taylor. Periodista i contributing editor a Político. Corresponsal i cap de la delegació de Reuters a Paris, Bonn, Londres, Berlin, Brussel.les, Teheran, Palestina/Israel (1986-2016).
* Adquisició d’entrades (Gratuïta amb inscripció prèvia obligatòria): aquí

 

Sinopsi:

Europa, de manera cíclica, ha viscut moments i expressions de violència explícita sovint lligades a la incapacitat de generar identitats personals i col·lectives compartides i percebudes com honorables per part de tots els que la integren. La violència afecta la integritat física i moral de les persones, al seu vincle social i a la capacitat de viure junts, però també danya i posa en qüestió el mateix Estat, la seva legitimitat i la capacitat de garantir que la gestió de les seves tensions i conflictes sigui democràtica, negociada i institucional. Des de la modernitat, i durant gairebé tres segles, exercir o evitar la violència ha estat en un assumpte d’Estat al món occidental. Després de la II GM la noció de drets humans es consagra definitivament i la gestió de la violència supera l’Estat i es converteix en una necessitat global. La realitat obliga a plantejar-nos constantment com gestionar i compatibilitzar democràcia amb una violència explícita, que existeix, i veure com totes dues es condicionen. És possible fer-ho? Quines respostes són democràticament acceptables? (Des d’Israel, a França per exemple). Les actuals violències i la comprensió i sociologia del fenomen seran tractades de manera complementària per un dels acadèmics més prestigiosos en aquest àmbit i un observador periodístic de primera línia amb més opinió fonamentada. Quina violència tenim avui a Europa? Per què la tenim?

Biografíes


Michel Wieviorka

Paris, 1946. Doctor en Filosofia i Lletres, és el director d’estudis a l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials i a la Fundació de la Casa de les Ciències Humanes (FMSH). Va ser director del Centre d’Anàlisi i d’Intervenció Sociològics (CADIS, EHESS-CNRS) entre el 1993 i el 2009 i va presidir l’Associació Internacional de Sociologia ISA / ISA del 2006 al 2010. També va ser codirector amb Georges Balandier, de la revista Cahiers internationaux de Sociologie del 1991 al 2011.Des del 2014 és membre del Consell Científic del CEI (Consell Europeu de Recerca). Deixeble d’Alain Touraine, és internacionalment reconegut com un expert en el camp de la sociologia de la violència. La seva recerca acadèmica s’ha centrat en els estudis sobre el conflicte, el terrorisme i la violència, el racisme, l’antisemitisme, els moviments socials, la democràcia i els fenòmens vinculats a la diferència cultural. Autor d’articles i obres de referencia en els camps descrits, les seves darreres publicacions són: Retour au sens (Robert Laffont, 2015); El racismo: una introducción (Gedisa, 2012); Evil (Polity Press, 2012) i Violence: a new approach (Sage, 2009).

Paul Taylor

Newcastle-upon-Tyne, Anglaterra. Graduat en Història Moderna i Llengües Modernes al Balliol College, Oxford, l’any 1977. Aquest mateix any s’incorpora a Reuters, agencia on ha exercit com a corresponsal estranger a París, Teheran, Bonn i Brussel·les abans de la seva primera missió com a cap de l’oficina de la agència a Israel / Palestina (entre 1986-1990), a Berlín (1990-91), França (1991-1997), Londres (1997-2001) i Brussel·les (2001-2008). Cobreix la crisi de l’eurozona i escriu la columna bimensual “Inside Europe” per Reuters i l’International New York Times des de 2008 fins que el juliol del 2016 es va retirar de Reuters després d’haver-hi treballat 39 anys,. Actualment és editor col·laborador de POLÍTICO, on escriu la columna “Europa en general” on examina la intersecció de la política i l’economia de la UE.

Propers diàlegs – Democràcies violentades
Palau Macaya – Barcelona – Tardor 2017

Dimarts 10 d’octubre de 2017 – 19.00

Declivi democràtic i riscos polítics de la desigualtat econòmica
Com s’aparta a la gent de la presa de decisions?

José Fernández-Albertos – Científic Titular de OPIS de l’Institut de Polítiques i Béns Públics del CSIC.
Belén Barreiro. Directora de MyWord i expresidenta del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS).

Dimarts 24 d’octubre de 2017 – 19.00
Diversitat i contra-diversitat
Convivència i qualitat democràtica a Europa

Nick Lowles. Fundador i director de HOPE – not hate (Gran Bretanya).
Gemma Pinyol. Cap de l’Àrea de Migracions i Mobilitat a Instrategies. Investigadora associada del GRITIM-UPF. Experta del Consell d’Europa al projecte Intercultural Cities.

Dimarts 31 d’octubre de 2017 – 19.00
Evolució tecnològica i el seu impacte en les democràcies

Andrés Ortega Klein. Director del Observatorio de las Ideas i investigador associat del Real Instituto Elcano.
Genís Roca. Fundador i president de RocaSalvatella.

Dimarts 7 de novembre de 2017 – 19.00
Quan s’acaba una democràcia?
De la corrupció a la restricció de drets i llibertats

Fernando Vallespín – Catedràtic de Ciència Política a la Universidad Autónoma de Madrid.
Victor Lapuente. Professor del Department de Ciències Polítiques i research fellow al The Quality of Government Institute de la University of Gothenburg.

Dimarts 14 de novembre de 2017 – 19.00
Ciutadans sota vigilància
Participació, seguretat i privacitat en les democràcies liberals

Jordi Puiggalí. Vicepresident d’Investigació i Gerent de Seguretat de Scytl Secure Electronic Voting, S.A.
Borja Adsuara. Professor, advocat i consultor. Expert en Dret i Estratègia Digital.

Dimarts 21 de novembre de 2017 – 19.00
Claus per a la lluita contra la radicalització violenta i el terrorisme

Carola García-Calvo. Investigadora del programa de terrorisme global del Real Instituto Elcano. Professora associada de la Universidad Pontificia Comillas
Dolores Delgado. Fiscal coordinadora contra el terrorisme gihadista a la Audiencia Nacional. Fiscal coordinadora de terrorisme internacional des del 2007.

Dimecres 13 de desembre de 2017 – 19.00
La degradació de la deliberació pública a les democràcies liberals

Iñaki Gabilondo – Periodista
Raphael Minder – Corresponsal del New York Times a Espanya i Portugal.