CERCAR Notícies

Anna Terrón i l’ambaixador Losada reclamen més Europa i més cooperació amb els països veïns

Ahir, dimarts 6 d'octubre es va celebrar el segon diàleg del Cicle 2015

Compartir

7 d'octubre de 2015

Descarrega

Galeria

Descarrega

El segon diàleg del cicle d’enguany dedicat als reptes econòmics i socials d’Europa tenia per títol ‘Les polítiques de veïnatge a Europa‘ i el van protagonitzar el diplomàtic i ambaixador en Missió Especial per al Sahel i enviat especial per a Líbia, Ángel Losada, i la representant especial i portaveu de la Unió per a la Mediterrània (2013-2015) i exsecretària d’Estat d’Immigració i Emigració, Anna Terrón.

Un diàleg àgil i còmplice, divulgatiu a estones i erudit en determinats moments, va satisfer les expectatives dels assistents. Si més Europa i millor cooperació varen ser les receptes més clamades pels ponents el diàleg va arrencar amb un "From the ring of friends to the ring of fire", una expressió citada per Anna Terrón només començar e diàleg i que ens ubicava a la realitat de les politiques de veïnatge de la Unió Europea. El que va començar sent una estratègia de proximitat comercial, política i financera, ha esdevingut una autèntica necessitat de coordinació política també des d’un punt de vista de la seguretat interna i externa. L’ambaixador Losada, per la seva part va perfilar molt bé el context actual, i de les tensions al Pròxim Orient i a l’Àfica, mentre que Terrón va conretar aspectes propis de l’àrea mediterrània.

El diàleg va transcorrer seguint els patrons d’edicions anteriors, amb una introducció a mode de presentació a càrrec del president de la Fundació Ernest Lluch, Joan Majó, i una conversa dialogada sense moderador. Així va ser com durant més d’una hora els dos experts van posar sobre la taula aspectes tan d’actualitat com la crisi dels refugiats, la gestió de la migració, les polítiques de cooperació i d’altres més valoratius com el paper i el posicionament d’Europa al món, a través de la nova alta comissionada de la Unió Europea per afers exteriors, Federica Mogherini; les primaveres àrabs i l’èxit o fracàs de l’espai Shengen, entre d’altres qüestions.

El proper diàleg serà:

Diàleg 3: dimarts 13 d’octubre

L’Energia a Europa: aspectes econòmics i geoestratègics

  • Mariano Marzo – Catedràtic d’Estratigrafia. Professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli de la UB.
  • Cristina Narbona – Ministra de Medi Ambient (2004-2008) Membre de la Global Ocean Comission.