CERCAR Notícies

António Vitorino, Iñigo Méndez de Vigo i Xavier Vidal-Folch, inauguren els diàlegs sobre Europa, a Madrid

El 7è diàleg sobre 'El Futur d'Europa' va tenir lloc dilluns 9 de desembre al CaixaForum Madrid.

Compartir

11 de desembre de 2013

Descarrega

Galeria

Descarrega

Europa es troba en una cruïlla. Molts dels elements i condicionants que van constituir el somni europeu semblen esfondrar-se en un moment de crisi econòmica com aquest. La necessitat de recompondre les institucions europees per avançar cap a un projecte comú que avui pateix certa incapacitat orgànica obre múltiples interrogants: més Europa pot ser-ne la solució? Hi ha definitivament instal·lada una sensació de debilitament del projecte europeu? Com plantejar-ho a unes poblacions, concretament les del sud d’Europa, atemorides per l’erosió del seu benestar?

Les eleccions al Parlament Europeu el 2014 s’endevinen complexes. Poden ser dipositàries de vots d’impuls cap a una nova Unió Europea o bé de notòria desafecció ciutadana que aprofundeixi en les dificultats existents per a desenvolupar un paper institucional més actiu i rellevant. Quina arquitectura institucional s’ha heretat i quina volem? Com es poden delimitar les competències entre la Unió Europea i els Estats? Encara desperta consciències el somni d’una Europa federal? Com apropar ‘Brussel·les’ als ciutadans dels estats europeus? Cal avançar cap a la unió política amb un procés constituent de reforma dels Tractats? Preguntes que mereixen reflexió compartida i contrast ideològic com el que ens ofereixen els dialoguistes d’avui.

Aquestes i altres qüestions varen ser explorades per Iñigo Méndez de Vigo (Secretari d’Estat per a la Unió Europea), António Vitorino (Institut Jacques Delors “Notre Europe”) i Xavier Vidal-Folch (periodista) en el diàleg del cicle ‘El Futur d’Europa’, realitzat ahir, dilluns 9 de desembre de 2013 sota el títol de: ¿Hacia un nuevo Tratado? Actualizando el sueño europeo.