CERCAR Notícies

Consternació per la mort de Lluís Maria de Puig, president de la Fundació

Compartir

13 de desembre de 2012

Descarrega

Galeria

Descarrega

La Fundació Ernest Lluch plora la mort del seu president, en un dia trist, de sentida estima, de lamentable pèrdua, d’agraïment profund i de record perenne.
Ahir al vespre, Lluís Maria de Puig, ens va deixar a l’edat de 67 anys. Amb aquestes ratlles plenes d’estima volem transmetre el més sentit condol a familiars, amics, companys i persones que tingueren la sort de conèixe’l, apreciar-lo i estimar-lo. Des de la Fundació Ernest Lluch ens fem ressò de la tristíssima mort sobtada d’en Lluís Maria de Puig, ahir dimecres 12 de desembre, a la seva estimada ciutat de Girona.

En Lluís Maria de Puig ha estat moltes coses, un excel•lent polític, un historiador i especialista de la Guerra del Francès, un socialista de cap a peus, un europeista convençut, i un lluitador per la democràcia. Per tot això i per la seva més que estreta vinculació amb la Fundació Ernest Lluch des de bon inici, on hi ha dedicat hores preuades, primer com a vicepresident i des del març d’enguany com a President, volem participar-vos en nom de la comissió executiva i del Patronat de la Fundació el nostre més profund dolor per la seva mort.

Ja avui l’enyorem i sentim l’absència d’aquest home bo, de cor generós, proper, estimat, amic i company.

Lluís Maria de Puig
Bàscara (Girona) 1945 – Girona 2012

Historiador i polític. Va estudiar a Girona, Barcelona i París (Sorbona). Ha estat professor d’Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Girona. Va actuar en l’oposició clandestina contra el franquisme i va participar en la transició espanyola com a dirigent del PSC i des de 1979 com a parlamentari. Ha estat diputat al Congrés durant 25 anys (1979-2004). i 7 anys senador (2004-2011). Entre d’altres ha ocupat els càrrecs de:
• President de la Comissió Política de la Unió Europea Occidental (UEO) (1995-1997)
• President de l’Assemblea de la UEO (1997-2000).
• President de la Comissió de cultura, ciència i educació de l’APCE (2002-2005).
• President de l’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa (2008-2010)
• President de la Fundació Ernest Lluch (nomenat el 23 de març 2012).

Doctor Honoris causa per la Universitat de Constança i President d’honor del Consell d’Europa.

Fruit de la seva presència i participació en la política europea, ha publicat nombrosos llibres i estudis de temàtica europea, com ara: “Les llengües minoritàries a Europa”, “La contribution de la civilisation islamique à la culture européenne”, “L’histoire et l’aprentissage de l’histoire en Europe”, “Historia de la Unidad Europea”, “Gironella, la izquierda europeista”, “El rapto de Europa”, “Europa contra la guerra”, “Internacional Parliaments” entre d’altres

També és autor de 18 llibres d’història i de política contemporània, coautor de 20 llibres més, entre els quals 3 “Història de Catalunya” així com de més d’un centenar d’estudis acadèmics, d’història, cultura i política, sense comptar els freqüents articles en la premsa catalana, espanyola internacional.

Des de gener de 2002 era vicepresident de la Fundació Ernest Lluch i des de la mort de Fabià Estapé ençà n’ha estat el president, a l’ésser nomenat pel Patronat de la Fundació el passat mes de març de 2012.
Des de desembre de 2010 també va exercir el càrrec de President del Consell Català del Moviment Europeu i  President de l’Associació catalana de cooperació universitària internacional WUSMED (World University Services in te Mediterranean), des del gener del 2011.