Madrid, 22 novembre 2011 .- El Projecte Diàlegs es va presentar al CaixaForum Madrid, en un acte que comptà amb dues parts. Una primera centrada en les conclusions del projecte realitzat al llarg d’aquest any, amb 10 diàlegs entre dues reconegudes personalitats del camp de l’economia, la cultura, l’acadèmia i la política, perquè reflexionessin al voltant de temàtiques que generen discursos divergents en els diferents territoris d’Espanya.
El director de l’Obra Social "la Caixa", Sr. Jaume Lanaspa i el vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, Sr. Lluís Maria de Puig varen realitzar sengles parlaments que van donar pas a la intervenció de Joan Fuster Sobrepere, director del Projecte Diàlegs, qui va laprofundir amb les conclusions extretes d’aquesta experiència que entenem necessària i enriquidora.
Acte seguit s’inicià la segona part de l’acte amb la taula de debat sobre la qualitat democràtica amb la presència de Juan Luis Cebrián, Josefina Cruz, Gabriel Elorriaga i Emilio Ontiveros, sota la moderació del periodista Antonio Franco, qui excusà la presència de Luis de Gundos.
En un diàleg a quatre veus, van fluuir diferents qüestions que caracteritzen l’Espanya contemporània, l’Estat de dret i la democràcia actual. Tampoc hi van faltar les referències al context polític i econòmic d’Europa i els efectes de la crisi que pateix la societat espanyola. Algunes de les intervencions més destacades dels ponents van se per exemple les de Gabriel Elorriaga, qui va constatar que "és molt difícil saber el grau d’eficiència de certs serveis públics en determinats territoris degut a la manca manifesta d’informació". Al seu torn, Josefina Cruz va comentar que "si Gabriel Elorriaga parla de falta d’informació, jo parlo de falta de debat" I va insistir que: "Tenim de continuar avançant com a democràcia". Juan Luis Cebrián va posar sobre la taula el fet que "la democràcia és un mètode i no una ideologia. I si ens apartem d’aquesta visió és quan el mètode pateix i se’n ressenteix". Però la seva intevenció més contundent va ser per a reivindicar una reforma constitucional i de la llei electoral, "Aqui tot va anar bé mentre hi havia diners per a tothom. En aquest país fa falta una reforma constitucional". La visió econòmica la va aportar Emilio Ontiveros, qui va posar en relació aspectes de la qualitat democràtica amb l’eficiència de gestió econòmica de l’Estat: "la dialèctica no està entre poders econòmics i polítics sinó entre racionalitat irracionalitat".
La jornada es va cloure a dos quarts de nou del vespre, tal i com estava previst. Després d’aquest acte a Madrid la presentació del projecte diàlegs es durà a terme a València i Saragossa, els dies 24 de novenmbre i 15 de desembre, respectivament.
Ressò a la premsa:
>> El País
Sobre el projecte "Diàlegs"
El concepte "de les Espanyes possibles" que sovint feia servir Ernest Lluch inspira el projecte "Diàlegs" impulsat per la Fundació Ernest Lluch amb el suport de l’Obra Social "la Caixa", i que pretén convertir-se en un pont i un punt de diàleg entre les diferents sensibilitats i expressions de la diversitat democràtica de Catalunya, Espanya i Europa.
El projecte "Diàlegs" impulsat per la Fundació Ernest Lluch amb el suport de l’Obra Social "la Caixa" s’inspira en el concepte "de les Espanyes possibles" que sovint emprava Ernest Lluch. El projecte pretén convertir-se en un pont i un punt de diàleg entre les diferents sensibilitats i expressions de la diversitat democràtica de Catalunya, Espanya i Europa. L’objectiu de les jornades és analitzar i buscar l’arquitectura i l’estructuració territorial que permeti l’èxit de la convivència, per garantir el respecte de la diversitat entre iguals i fomentar el reconeixement de la diversitat cultural i nacional, i la plurinacionalitat.
El diàleg com a estímul i com atreviment pel que suposa d’instrument intel · ligent per a la resolució de conflictes, discrepàncies o desacords atàvics. El diàleg com a essència de la democràcia pura, de la pulsió no bel·ligerant de l’home.
Al llarg d’aquest 2011 s’han dut a terme 10 diàlegs entre dues persones de posicions diverses, perquè reflexionessin al voltant de temàtiques que generen discursos divergents en els diferents territoris d’Espanya. Cada un dels 10 diàlegs realitzats al llarg d’aquest 2011 ha comptat amb la participació de reconegudes personalitats del camp de l’economia, la cultura, l’acadèmia i la política com Luis de Guindos, Francisco Pérez, Joan Manuel Tresserras, José Antonio Zarzalejos , Emilio Ontiveros, Guillem López Casasnovas, Joan Romero, Josefina Cruz, Juan Pablo Fusi, Borja de Riquer Joaquín Arango, Javier Elzo, Joan Majó, Enrique Barón, Daniel Innerarity, José María Lassalle Salvador Giner, Juan Luis Cebrián, Gabriel Elorriaga i Miquel Roca.
Ho pots seguir per La2 de TVE
A més, el diumenge 25 de setembre es va estrenar "Diàlegs" a La2 de Televisió Espanyola. Una producció de RBA Continguts audiovisuals que consta de 10 capítols de 30 minuts cada un i que s’emet els diumenges a les 00:30 h de la matinada. Aquest programa de televisió, deriva del projecte que en aquest 2011 ha impulsat la Fundació Ernest Lluch amb el suport de l’Obra Social de "la Caixa".
Jornades de Presentació del Projecte "Diàlegs"
El projecte compta amb unes Jornades de Presentació on es donarà a conèixer un informe a manera de conclusions a partir dels continguts dels diàlegs generats i, d’altra banda, en una taula de debat s’exposaran les tesis i principals arguments dels dialoguistes, que des de la diversitat i complementarietat d’arguments, idees i propostes han explorat la Catalunya, Espanya, i Europa democràtiques del segle XXI.
Els quatre actes de presentació tenen identitat pròpia i debatran al voltant de:
- El diàleg per a la qualitat democràtica (Barcelona i Madrid)
- El Diàleg Territorial a la competitivitat i el finançament d’infraestructures (València)
- Diàlegs sobre la crisi econòmica i les possibles vies de sortida (Saragossa)
Cada un dels diàlegs comptarà amb la presència d’alguns dels diferents dialoguistes i tindran lloc a:
- Madrid – 22 de novembre de 2011. CaixaForum Madrid
- València -24 de novembre de 2011. Seu UIMP
- Saragossa – 15 de desembre de 2011. Paranimf Universitat de Saragossa
Ja realitzats:
- Barcelona – 15 novembre de 2011. CaixaForum Barcelona