CERCAR Notícies

Els reptes de la gestió dels serveis municipals a debat

Imatges i ponències de la Jornada sobre Municipis 2017

Compartir

16 de maig de 2017

Descarrega

Galeria

Descarrega

Les anomenades remunicipalitzacions de serveis estan en l’agenda política de molts municipis i per tant, el debat a l’entorn de la gestió directa o indirecta, pública o privada dels serveis municipals és del tot  pertinent. Després d’una onada privatitzadora que ha caracteritzat els darrers 30 anys se n’ha iniciat una altra en sentit contrari.  És per això que les oportunitats i reptes en la prestació de serveis essencials fan necessari un esforç continuat d’anàlisi i avaluació dels models de producció i finançament dels serveis públics.

En l’actual context aquests serveis es troben immersos en un important procés de reforma, el que accentua l’interès acadèmic, polític i pràctic i per això es fa necessari aprofundir en l’estudi de les polítiques en aquesta direcció, ja siguin de gestió directa per part dels municipis, establint gestió provada dels mateixos o bé a partir d’alternatives de caràcter mixt o híbrid, basades en la cooperació entre institucions públiques, o entre el sector públic i el sector privat. Les intervencions dels ponents Germà Bel i José Luis Zafra van incidir en els canvis en els models de producció i finançament dels serveis públics i van posar sobre la taula diferents elements per al debat posterior. Una taula rodona composada pels màxims representants dels ajuntaments de Barcelona (Eloi Badia, en nom de l’alcaldessa Ada Colau), Sant Boi de Llobregat (Lluïsa Moret, alcaldessa), Castelldefels (Candela López, alcaldessa) i Deltebre (Lluís Soler, alcalde), va servir per aterrar aspectes dilucidats en les ponències i que es van contrastar en la posada en marxa de diferents iniciatives municipals, acadscuna això si, adequada i connotada per les realitats i característiques de context del municipi en qüestió.

La Jornada de Municipis 2017 va donar veu a diferents representants institucionals, com a la Presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, qui va pronunciar-ne el discurs inaugural, precedida per una breu intervenció del president de la Fundació Ernest Lluch, Joan MajóLes ponències al teu abast

A continuació posem en format PDF les ponències de la Jornada sobre Municipis 2017, a disposició de qui ho desitgi (fes clic al títol de cada ponència per a iniciar la descàrrega de l’arxiu):

1)  Els reptes de la gestió dels serveis locals: enfoc teòric i aplicacions

Germà Bel. Catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona i diputat al Parlament de Catalunya en la XI Legislatura

2) Prestació de serveis públics locals: un estat de la qüestió i exemples en comparativa espanyola i europea

José Luis Zafra-Gómez. Professor titular i coordinador del Grau de Finances i Comptabilitat de la Facultat de Ciències Econòmiques i empresarials de la Universidad de Granada.

Materials de difusió