CERCAR Notícies

Es premia amb el Gaziel la biografia ‘Ernest Lluch. Vida d’un intel·lectual agitador’ de Joan Esculies

Compartir

25 de juliol de 2018

Descarrega

Galeria

Descarrega

El XVII Premi Gaziel de Biografies i Memòries, que convoquen l’editorial
RBA i la Fundación Conde de Barcelona —promoguda per La
Vanguardia— ha recaigut en l’obra de Joan Esculies Serrat ‘Ernest Lluch.
Vida d’un intel·lectual agitador.

El jurat, format pel director de La Vanguardia, Màrius Carol
l’historiador Borja de Riquer;la professora titular de Literatura Espanyola i
responsable de la Unitat d’Estudis Biogràfics de la Universitat de Barcelona, Anna Caballé Sergio Vila-Sanjuán, i la directora editorial d’RBA Libros Luisa Gutiérrez, ha acordat per unanimitat atorgar el guardó a l’historiador i escriptor Joan Esculies per la rellevància històrica de l’economista, intel·lectual i polític Ernest Lluch (1937-2000), amb una dilatada trajectòria professional, gairebé sempre dominada per la voluntat d’afavorir un esperit de consens i un sentit clar del lideratge.


Una biografia necessària sobre un intel·lectual agitador

La biografia recorre tota la vida d’Ernest Lluch i es deté en cadascun dels territoris que el caracteritzaren, en un text important per conèixer la història de Catalunya i Espanya contemporània, des de l’antifranquisme i la Transició, quan Lluch té un paper important fins a arribar a ser ministre de Sanitat en el primer govern de Felipe González, entre el 1982 i 1986.

La biografia treballa bàsicament amb material inèdit (recerca d’arxiu i un destacat nombre d’entrevistes) que facilita una imatge molt més complexa i fins i tot apassionant d’Ernest Lluch. Resulta molt interessant la reconstrucció de la seva etapa ministerial, que conclou amb un distanciament de Felipe González, i els darrers anys de vida, on Lluch mira de reconstruir-se interiorment i evitar una certa consciència de fracàs, a partir d’altres interessos polítics, com el propòsit d’intervenir amb el problema basc. Una experiència que acaba amb el seu assassinat a mans de la banda terrorista ETA l’any
2000.

El llibre i l’autor

L’obra guanyadora es publicarà en català a principis de novembre i en castellà el primer trimestre del 2019. L’entrega del guardó està prevista per al proper mes de novembre en un acte que tindrà lloc a la Fundació RBA.

Joan Esculies Serrat

(Manresa, 1976). És llicenciat en Biologia i en Periodisme. Màster en Nacionalisme i Conflicte Ètnic pel Birkbeck College de la Universitat de
Londres i doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra.

Esculies és un dels especialistes més importants en les figures dels presidents Josep Tarradellas i Francesc Macià. A més de publicar estudis sobre aquests presidents, ha publicat diverses biografies entre les quals destaca Josep Andreu i Abelló. Els clarobscurs del catalanisme (2015). Ha escrit assaigs històrics que ajuden a comprendre millor el moment polític present com Evitar l’error de Companys. Tarradellas i la lliçó dels fets d’octubre (2014) i A la recerca de Prat de la Riba (2017). El seu darrer llibre, aparegut enguany i signat juntament amb l’historiador David Martínez Fiol, és 1917. El año en que España pudo cambiar. L’any 2005 va guanyar el premi més rellevant de contes de la literatura catalana, el Mercè Rodoreda, amb Tràilers. I l’any 2009 va publicar Contes bàrbars. Va rebre també el premi Ciutat d’Elx de novel·la el 2002 per L’ocell de la pluja. És col·laborador habitual dels diaris El País i Ara. Exerceix de professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya.