El passat dimarts 14 de maig la Biblioteca Ernest Lluch de Girona va acollir una nova edició del Vies de Diàleg. La present jornada – que n’és la novena- es va dedicar a ‘Economia, ètica i valors’ i va constar d’una ponència inicial a càrrec de l’economista i professor de la UB, Gonzalo Bernardos. Locuaç i divulgatiu, la intervenció de Bernardos va fer incidència en l’evolució del capitalisme fins al predomini d’un capitalisme financer “que ha canviat les regles del joc, la ètica i els valors que havien propiciat el naixement de la classe mitjana i que havia permès consolidar les bases de la societat del benestar”. Erudició, contundència i optimisme, van intrcalar-se en una ponència que f ou seguida amb atenció per part del públic assistent, i que va donar peu a la taula rodona posterior.
Jordi Via, president de ‘Finançament Ètic i Solidari’ (FETS) i persona estretament vinculada al món cooperatiu i d’economia social, va iniciar la taula rodona amb una intervenció centrada en donar a conèixer l’economia social, la que “neix en resposta d’una necessitat de la col·lectivitat” i no per una “voluntat crematística”. Al seu torn, Pere Cornellà, empresari gironí de ‘Cafès Cornellà’, va descriure el model seguit per una petita i mitjana empresa familiar fundada l’any 1920 i que ha pati diferents vicissituds però que s’ha pogut posicionar ‘precisament després d’anar a les arrels, de veure com i qui produeix el cafè i de qui i com el consumeix’. Un testimoni interessant del que representa l’evolució dels valors empresarials i els criteris ètics que ‘són els que et fan optar a un bon i millor producte encara que els beneficis no siguin els més alts possibles’.
Després d’un torn de paraules del públic es va posar punt i seguit a una jornada que l’any vinent celebrarà la seva desena edició.