CERCAR Notícies

Matilde Mas i Jorge Barrero expliquen la importància dels actius intangibles en el creixement econòmic i la productivitat

Quart diàleg del cicle La innovació com a destrucció creativa, organitzat per la Fundació Ernest Lluch i l'Ivie.

Compartir

16 de novembre de 2022

Descarrega

Galeria

Descarrega

Crònica provinent de la web de l’IVIE (Clica aquí)

I+D, programari i bases de dades, disseny, imatge de marca, formació dels treballadors o els models dorganització de les empreses són actius intangibles difícils de mesurar, però que tenen un paper fonamental en el creixement de la productivitat duna economia. Amb aquesta idea de base, Matilde Mas, directora de projectes internacionals de l’Ivie; i Jorge Barrero, director de la Fundació Cotec per a la Innovació; van analitzar la posició d’Espanya a la nova economia, basada en el coneixement, en què la inversió en infraestructures i equips ha de cedir espai a la inversió en intangibles. Tots dos van participar en el diàleg La importància dels intangibles en la innovació, del cicle La innovació com a destrucció creativa, que organitza la Fundació Ernest Lluch i l’Ivie a València.

Matilde Mas va aclarir que molts dels actius intangibles encara no s’inclouen a la comptabilitat nacional que, encara que es va adaptant a la nova economia, ho fa molt a poc a poc. “El programari no va entrar a l’estadística fins al 2005 i la R+D només apareix des del 2010”, va comentar. Tanmateix, ja ningú no dubta del valor de la reputació, l’organització de les empreses, la formació dels treballadors i altres actius intangibles que també s’hi haurien d’incloure. “L’objectiu és anar elaborant estadístiques cada cop més precises que puguin posar preus als actius intangibles.”

Els dos ponents van insistir en la necessitat que Espanya modifiqui la seva estratègia d’inversió que encara prima els actius tangibles per impulsar els intangibles. “Sense la formació, sense la reputació, sense l’estratègia, sense les dades adequades, qualsevol màquina, infraestructura o sistema físic és molt car. Això cal tenir-ho en compte a les inversions que realitzem amb els recursos procedents dels fons europeus Next Generation, perquè la transició digital i energètica no arribarà de la mà de les infraestructures i els equips si no van acompanyats d’actius intangibles”, va matisar Jorge Barrero.

Precisament, en el diàleg es va destacar com un dels defectes fonamentals del sistema d’R+D espanyol públic la infrainversió dels seus propis intangibles, és a dir, de la seva estratègia, dades, organització, reputació o capacitat d’atreure talent. Per a Barroso això és un problema molt greu ja que “tenim un sector públic que haurà de gestionar un volum de recursos enorme, procedent d’Europa, amb instruments i estructures rovellades. La nostra ciència necessita dotar-se de les capacitats internes que generen els actius intangibles”.

Pel que fa al sector privat, també es van assenyalar els problemes derivats de les dificultats per finançar la inversió en actius intangibles. “Davant l’aversió al risc i el curt termini, cal desbancaritzar l’economia perquè entrin en joc finançadors alternatius que estiguin disposats a invertir en aquests actius, o bé introduir mesures a la banca per incentivar la inversió en intangibles”, va destacar Matilde Mas .

Francisco Pérez, director de Recerca de l’Ivie i Ferriol Sòria, director de la Fundació Ernest Lluch, es van encarregar d’introduir el diàleg i moderar les preguntes dels assistents, posteriorment, en aquest quart diàleg del cicle que organitza la Fundació Ernest Lluch i l’Ivie i que es va fer ahir a la seu de la Fundació Bancaixa de València.

Pots recuperar el video de la sessió aquí: