AGENDA

CERCAR ACTIVITATS

Evolució tecnològica i el seu impacte en les democràcies

4t Diàleg al Palau Macaya de Barcelona - Dimarts 31 d'octubre de 2017

Compartir

Data 31/10/2017

Hora 19:00

Organitza
Organitza: Fundació Ernest Lluch
Col·labora: Obra Social 'la Caixa' 

Lloc
Palau Macaya
Pg Sant Joan 108, Barcelona

Descarrega

Organitza
 Dialoguen
  • Andrés Ortega Klein. Director del Observatorio de las Ideas i investigador associat del Real Instituto Elcano
  • Genís Roca. Fundador i president de RocaSalvatella.




Sinopsis

Todas las revoluciones tecnológicas han venido acompañadas de cambios estructurales en las formas de organización social. La llegada de los robots y el uso del big data desde la aparición de Internet y la macrocomputación, nos interpela de nuevo respecto a la manera en la que idear un pacto social que integre la materialización de estas evoluciones tecnológicas y lo que esto significa para el trabajo de la gente, su orden de prioridades, y la propia condición de humanidad. Las nuevas generaciones tendrán que decidir cuál será este orden, deberán gestionar su cambio y establecer su condición de ciudadanos a partir de estos nuevos parámetros inicialmente instrumentales y finalmente revolucionarios. ¿Podrán los robots alcanzar consideraciones morales, tener sentimientos, hacer cualquier tipo de trabajo? ¿Tendremos el tiempo y la flexibilidad para adaptarnos a la revolución que ya nos llega? ¿Afectará de manera tan estructural que habrá que preguntarse si esta evolución tensiona alguno de los elementos básicos de nuestra democracia?

Biografíes

Andrés Ortega Klein

Madrid, 1954. És escriptor, analista i periodista. Llicenciat en Ciències Polítiques per la UCM i Màster en Relacions Internacionals per la London School of Economics. Va ser director del Departament d’Anàlisi i Estudis del Gabinet de la Presidència del Govern en dos períodes (1994-1996 i 2008-2011), i ha tingut una llarga carrera periodística com a corresponsal a Brusel·les i Londres, i també com a columnista i editorialista d’El País. Actualment col·labora de manera regular amb el Real Instituto Elcano i al Diario.es, i és director del Observatorio de las Ideas. Ha publicat diversos llibres, entre ells La fuerza de los pocos (Galaxia Gutenberg, 2007); Recomponer la democracia (RBA, 2014), escrit en col·laboració amb Agenda Pública;i, La imparable marcha de los robots (Alianza, 2016). És membre del Consell de l’European Council on Foreign Affairs i Sènior Research Fellow del Real Instituto Elcano.

Genís Roca

1966. Arqueòleg especialitzat en Paleolític Inferior, llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i MBA per ESADE, desenvolupa activitat docent en diferents universitats i escoles de negoci. Fundador i president de RocaSalvatella, empresa de serveis focalitzada en el desenvolupament de negoci i cultura a les organitzacions. És expert en com la transformació digital està alterant els entorns personals, professionals i empresarials i és un reconegut especialista en estratègia digital, anàlisi de l’entorn i models de presència. Ha estat director general d’Infonomia i gerent de les iniciatives a Internet de la Universitat Oberta de Catalunya, on també va ser adjunt a la gerència, responsable dels serveis universitaris no acadèmics i director de la informàtica corporativa. Anteriorment va ser director de microinformàtica a la Universitat Autònoma de Barcelona. Elegit el 2013 i 2014 pel diari El Mundo com un dels 25 espanyols més influents a Internet, i premiat per la patronal catalana Foment com el millor conferenciant de 2010, també ha estat requerit a comparèixer al Congrés dels Diputats i en diferents comissions governamentals i ha format part de diferents consells assessors i d’administració. És autor o coautor de diversos llibres (Big Data per a directius -2015; Societat del coneixement, tecnologia i educació – 2013; Educació i vida urbana -2009; Web 2.0 -2007) i manté seccions estables en diferents mitjans de comunicació.

Propers diàlegs – Democràcies violentades
Palau Macaya – Barcelona – Tardor 2017

Dimarts 7 de novembre de 2017 – 19.00
Quan s’acaba una democràcia?
De la corrupció a la restricció de drets i llibertats

Fernando Vallespín – Catedràtic de Ciència Política a la Universidad Autónoma de Madrid.
Victor Lapuente. Professor del Department de Ciències Polítiques i research fellow al The Quality of Government Institute (QoG Institute), de la University of Gothenburg.

Dimarts 14 de novembre de 2017 – 19.00
Ciutadans sota vigilància
Participació, seguretat i privacitat en les democràcies liberals

Jordi Puiggalí. Vicepresident d’Investigació i Gerent de Seguretat de Scytl Secure Electronic Voting, S.A.
Borja Adsuara. Professor, advocat i consultor. Expert en Dret i Estratègia Digital.

Dimarts 21 de novembre de 2017 – 19.00
Claus per a la lluita contra la radicalització violenta i el terrorisme

Carola García-Calvo. Investigadora del programa de terrorisme global del Real Instituto Elcano. Professora associada de la Universidad Pontificia Comillas
Dolores Delgado. Fiscal coordinadora contra el terrorisme gihadista a la Audiencia Nacional. Fiscal coordinadora de terrorisme internacional des del 2007.

Dimecres 13 de desembre de 2017 – 19.00
La degradació de la deliberació pública a les democràcies liberals
Internet, informació i mitjans de comunicació

Iñaki Gabilondo – Periodista
Raphael Minder – Corresponsal del New York Times a Espanya i Portugal.