CERCAR Notícies

Javier Yanguas disserta sobre els reptes de la nova longevitat

Quarta sessió del cicle coorganitzat amb el Club de Roma, la Fundació "la Caixa" i la col·laboració de la FATEC i la Cambra de Comerç de Barcelona

Compartir

28 de maig de 2024

Descarrega

Galeria

Descarrega

El passat dilluns 27 de maig es va celebrar la quarta sessió del cicle “De Plató a Aristòtil: gaudir o patir la longevitat”. La sessió va en la línia dels diàlegs anteriors, i té com a precedent la dissertació duta a terme per Txetxu Ausín sobre les soledats, el canvi social i la promesa tecnològica.

La Jornada es va iniciar amb uns parlaments d’obertura Institucional i Introducció per part del Sr. Jaume Lanaspa – President de la Oficina del Club de Roma a Barcelona i del Sr. Joan Majó – President de la Fundació Ernest Lluch. Aquests  van agrair al públic l’assistència i van reconèixer el treball de les institucions que han fet possible la celebració del diàleg.

El CaixaForum Macaya va acollir al professor Javier Yanguas, doctor en psicologia per la Universitat Autònoma de Madrid i director científic del programa de gent gran de la Fundació “La Caixa”, gerontòleg que compta amb una reputada i reconeguda trajectòria en aquest camp d’investigació.

El ponent va iniciar el diàleg definint el que s’entén per nova longevitat fent referència a les persones nascudes entre el 1957 i el 1973 que s’introduiran progressivament a la vellesa en el futur. Sumant les persones grans que hi ha actualment a Espanya, les persones majors de 65 anys constituiran un 25% de la població total. Els individus de la nova longevitat són diferents, molt heterogenis, i han crescut en un entorn on cada vegada l’individualisme és el valor cada vegada més present que genera un augment de l’absència de projectes vitals i on les relacions són cada cop més fràgils.

Yanguas va exposar que el cicle vital d’aquests col.lectius i especialment quan entren en els anys posteriors als 65 està canviant, ja que, entre d’altres coses, és impossible comparar una persona de 65 anys amb una de 90, i en cara ara hi ha tendència a classificar-les com un tot. Segons l’investigador basc, el model de vellesa del envelliment actiu, que és el model de vellesa imperant, ha de ser revisat perquè no s’adequa a les necessitats de la nova longevitat. El model actual té relació amb la manca de compromís i el gaudi, i això necessita ser replantejat. El gruix de persones en d’edat avançada serà molt més elevat en el futur, i no es pot construir una societat deixant fora de la participació en la mateixa a un percentatge tant elevat de població. Per tant, és necessari posar en marxa un paradigma que doti de contingut el procés vital de les persones amb edats avançades i que faci participar a aquest futur 25% de la població en benefici del bé comú. Cal fer-los pertícpes del que els hi passa a la resta de la societat.

La sessió va acabar amb una enriquidora conversa entre el públic i l’investigador basc.

La propera sessió serà el dia 17 de juny a les 18 hores a càrrec de Maria Márquez, professora titular de Psicologia de la Universitat Autònoma de Madrid,  amb el títol de “Vida plena a la vellesa: la importància dels aspectes subjectius, els valors i el sentit”.

Pots veure aquí el VIDEO de la sessió

(Héctor Díaz Fernández)