Podeu veure la notícia a la web de l’IVIE aquí
El cicle de diàlegs “Reptes socioeconòmics dels canvis demogràfics” que organitza la Fundació Ernest Lluch i l’Ivie, va començar el passat dijous 19 d’octubre amb una primera sessió en què van participar Julio Pérez, cap del departament de Població de l’Institut d’Economia, Geografia i Demografia del CSIC, i Joana Maria Pujadas, professora de la UOC i investigadora principal de l’Àrea de Demografia Històrica de la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest primer diàleg, titulat “El futur demogràfic de la humanitat”, els dos experts van coincidir a rebutjar el discurs alarmista sobre la baixa natalitat a Espanya i el perill de la pèrdua de població i afirmaren que el creixement de la població mundial tocarà sostre en poc temps i començarà un descens global que ja està en marxa a Europa
El cicle introduit pel director de la Fundació Ernest Lluch, Ferriol Sòria i el director adjunt de l’IVIE, Ximo Maudos, és el sisè que coorganitzen ambdues institucions amb la col.laboració de la Fundación Bancaja a la seu de la qual aquests es duen a terme presencialment.
“Des del punt de vista demogràfic, ho hem fet bé, la nostra esperança de vida ha passat dels 40 anys a superar els 80”, va destacar Joana Maria Pujadas, que va insistir que no hi ha una crisi demogràfica, sinó que el que hem de fer és repensar el model d’estructura generacional, perquè les persones més grans de 65 anys són un capital humà que pot aportar molt de valor.
La mateixa opinió va expressar Julio Pérez per a qui estem davant d’una novetat històrica: “A Espanya estem vivint la democratització de la supervivència, cap generació fins fa molt poc havia aconseguit col·locar amb vida la meitat dels nascuts més enllà dels quinze anys. L’estudi de les generacions demostra que no només hem aconseguit que les persones no es morin prematurament, sinó que viuen la vida en millors condicions i la vellesa no és la mateixa.”. El demògraf del CSIC va recalcar que l’envelliment no s’ha de veure des d’un punt de vista negatiu. “Els vells no són una plaga, sinó una oportunitat. Ningú parla de la tasca fonamental dels pensionistes a l’economia.”
En demografia, quan hi ha un 10% de la població més gran de 65 anys ja s’entén que és una població envellida. Tot i això, a Espanya fa més de cent anys que estem en aquests paràmetres, segons els dos dialogants, i el país s’ha anat adaptant a aquesta transformació generacional.
La transició demogràfica que ja està avançada a Espanya ia Europa també s’estendrà a nivell global. “El futur de la població mundial general és de decreixement. Fa poques dècades es parlava d’explosió demogràfica però està demostrat que el creixement s’ha alentit. Ara les discussions són només sobre quan es tocarà sostre, si quan arribin als 9.000 o als 10.000 milions de persones”. A nivell local ja hi ha moltes regions que perden població.
A Espanya ja només seguim creixent per la immigració, segons va explicar Julio Pérez. “El saldo migratori espanyol sempre va ser negatiu fins al 1999, que va començar a ser positiu gràcies a la immigració. El 2007 es va assolir un saldo positiu de més de 700.000 persones. Cap dels països que tradicionalment han tingut un volum elevat d’immigració ha superat aquestes xifres”. Per a l’investigador del CSIC la mobilitat de les persones és normal, “la gent es mou buscant oportunitats, també dins d’Espanya, la població rural surt a buscar la prosperitat de les ciutats”. És aquí on s’haurien de centrar les polítiques públiques, a redistribuir les oportunitats, perquè les polítiques demogràfiques no funcionen, van destacar els dos experts. A més, segons la seva opinió, les polítiques que han intentat modificar la demografia han estat més aviat ideològiques. “Històricament, alguns estats veien a la demografia una eina, perquè pensaven en població amb un sentit utilitarista. Es pensava que es tenia dret a controlar la demografia i això és impossible. No han estat les polítiques les que han fet que la demografia canviï, sinó les persones”.
En la reflexió, el repte no ha de ser com modificar la demografia, sinó com redistribuir les oportunitats perquè el benestar de les persones sigui possible a tot arreu.
El diàleg va acabar amb múltiples preguntes del públic formulades per escrit i traslladades als ponents per part de la directora gerent de l’IVIE, Pilar Chorén.
Pots recuperar el VIDEO DE LA SESSIÓ AQUÍ:
ORGANIZADORS
En col.laboració amb: