CERCAR Notícies

Sara de la Rica i Josep Joan Moreso clouen el cicle de Diàlegs d’enguany

Educació, talent i mercat laboral centren el vuitè i últim diàleg a CaixaForum Barcelona

Compartir

18 de novembre de 2015

Descarrega

Galeria

Descarrega

Amb el diàleg  El Futur de l’educació i el treball a Europa: gestió del talent en l’economia global protagonitzat per Sara de la Rica (Catedràtica d’Economia de la Universidad del País Vasco i rectora de la Càtedra FEDEA "Fuentes Quintana" d’Investigació del Banco de España-FEDEA) i Josep Joan Moreso, president de l’Agència de Qualitat Universitària i rector de la Universitat Pompeu Fabra (2005-2013), es va posar punt i final al cicle de vuit diàlegs que enguany s’ha centrat en els Reptes econòmics i socials d’Europa.

De la necessitat de reformes al lament de les dificultats intrínsiques d’introduir canvis al món institucional i polític espanyol, passant per una nova conceptualització de l’escola i la universitat del Segle XXI, així com una formació professional més enfocada a les necessitats empresarials i al sector serveis, van ser alguns dels temes tractats. I en diem alguns, perquè en aquest darrer diàleg varen ser moltes les qüestions abordades d’una o altra manera i amb més o menys intensitat. D’una banda, la gestió del talent i les afirmacions de Sara de la Rica sobre la necessitat de potenciar i gestionar el talent, una condició que no és genètica sinó que requereix d’estímuls constants. Un d’aquests estímuls al talent  i que en Josep Joan Moreso en va fer gala és el de fomentar l’intercanvi i les experiències en recerca fora de la universitat de formació tal i com s’impulsa des del programa ICREA.

D’altra banda, també es va tractar la mancança d’eficiència organitzativa i de productivitat d’un país que no ha sabut adequar l’horari laboral en pro d’una millor i necessària conciliació familar. Fet que segons de la Rica empeny a la dona a multiplicar-se o a refugiar-se a la llar malgrat haver evidenciat un talent i una capacitat òptima per progressar laboralment. Una carrera professional més factible en l’administració pública que a l’empresa privada, representa, segons de la Rica, una de les assignatures pendents juntament amb la reorientació formativo-professional de les dones, encara molt focalitzada en estudis i professions de dimensió social i humanitària. I és que en un món més global i tecnològic, els llenguatges científics, racionals i matemàtics pendran més i més rellavància. A costa i en detriment de les humanitats? Pregunta plantejada pel públic i que Josep Joan Moreso va respondre amb cert optimisme ja que tot i reconèixer l’existència d’un discurs minoritari favorable a la supressió o minimització del coneixement clàssic i humanístic, va exposar que en les prncipals universitats del món lluny de reduir-ne l’oferta el que es fa és potenciar les humanitats, sobretot entre els estudiants de Ciències, per tal que obtinguin una base de coneixement òptima i complementària.

Amb aquest diàleg que va comptar amb un parlament inicial del president de la Fundació Ernest Lluch, Joan Majó, es va agrair la presència del públic assistent i se’l va emplaçar a assistir en la propera edició que serà a la Tardor del 2016.